През най-лудата година за световните финансови пазари от 2008 г.

...
През най-лудата година за световните финансови пазари от 2008 г.
Коментари Харесай

Малките инвеститори продължават да залагат на акциите, големите продават

През най-лудата година за международните финансови пазари от 2008 година насам, самостоятелните вложители увеличаваха позициите си в акции. Много експерти, въпреки това, наподобява напускаха пазара, написа Wall Street Journal.     Американските взаимни и борсово търгувани фондове, които са известни измежду самостоятелните вложители, са привлекли над 100 милиарда $ чисти входящи потоци тази година, една от най-високите суми, регистрирани в данните на EPFR от 2000 година насам.    Междувременно хедж фондовете или намаляваха експозицията си към акциите, или непосредствено залагаха, че главните американски показатели ще се срутен.  Тази есен взаимните фондове са нараснали позициите си в кеш до към 2,5% от портфейлите си, по отношение на към 1,5% в края на предходната година. Това е най-високото равнище от началото на 2020 година, сочат данни на Goldman Sachs Group Inc.   Бен Снайдър, ръководещ шеф в Goldman Sachs, съобщи, че институционалните и самостоятелните вложители постоянно разпродават акциите в тандем, когато стопанската система се забавя и показателите се срутват. Това обаче наподобява не се е случило в този момент, макар спада на S&P 500. " Фактът, че няма съществени разпродажби от семействата, е неочакван ", споделя Снайдер.    Американските семейства нормално продават акции за към 10 милиарда $, когато S&P 500 падне с най-малко 10% от върха си. Инвеститорите са изтеглили пари от фондовите пазари и през 2015, и през 2018 година, т.е. последният път, когато показателят е претърпял загуби през годината, демонстрират данните на EPFR.   
 

S&P 500 е на път да запише най-лошата си година от повече от десетилетие, белязана от волатилност, която продължи предходната седмица, когато Федералният запас и централните банки по света продължиха да покачват лихвените проценти, отбелязва WSJ.
През идващите дни новите данни за имотния бранш и разноските за ползване ще дадат повече насоки за здравето на американското ползване и по какъв начин нарастването на лихвените проценти на Фед се отразява на стопанската система.   Wall Street Journal цитира 60-годишния Брайън Уилкинсън, който споделя, че е виждал и по-лоши времена. Бил е очевидец на срутва на фондовия пазар през 1987 година, не е напуснал пазара след офанзивите от 11 септември 2001 година и финансовата рецесия през 2008 година Пазарът постоянно се е възстановявал.    Предвид високата инфлация, той към момента счита, че има по-добър късмет за висока възвръщаемост инвестирайки повече в акции, в сравнение с в облигации. Тази година той е нараснал експозицията си към акции до почти 70% от портфейла си. " Акциите в действителност са единствената инвестиция, която в последна сметка побеждава инфлацията ", споделя Уилкинсън. И въпреки всичко, да гледа по какъв начин вложенията му се срутват е мъчително, прибавя той.   
 

Устойчивостта на потреблението в стопанската система оказа поддръжка на пазара през тази година. Въпреки терзанията за криза, пазарът на труда остава постоянен, а заплатите не престават да се повишават. Разбира се, има признаци, че наклонността се обръща. Продажбите на дребно през ноември означиха най-големия си спад от близо година, което демонстрира, че хората харчат по-малко за всичко - от електроника до книги.
В същото време от Фед дадоха да се разбере, че не са завършили с повишението на лихвите.    Това е и една от аргументите за скептицизма измежду доста институционални вложители. Нетните къси позиции, съгласно данните за фючърсите на акции, доближиха рекордно високо равнище през лятото, сочат данни на Deutsche Bank. Това е знак, че мениджърите на активи и хедж фондовете чакат акциите да продължат да се срутват. Много от тези вложители са понижили мечите си позиции в последно време, само че все пак към началото на декември към момента са надалеч от смяна в упованията си за пазара.  
 

Междувременно един измерител за позиционирането на хедж фондовете на пазара – съотношението сред бичи и мечи позиции  – падна до най-ниското си равнище от началото на 2019 година измежду фондовете, следени от Goldman. 
В началото на декември Ейми Ву Силвърман, ръководещ шеф в RBC Capital Markets, съобщи, че нейните клиенти, които включват хедж фондове и други мениджъри на активи, са " много мечи ". Това че множеството професионални участници не са подготвени да вършат смели залози за посоката на акциите е мощен сигнал, споделя тя. Дори и данните за извънредно песимистичните настройки на Уолстрийт, не бяха задоволителни с цел да примамят така наречен “contrarian ” вложители.   Ето за какво доста пазарни стратези споделят, че вероятно рали до края на годината ще хване доста институционални вложители неверно позиционирани.   Някои бяха хванати неподготвени и през 2020 година, да вземем за пример. Делът на акциите измежду мениджърите на активи и хедж фондовете доближи дъно към средата на юни, а S&P 500 се повиши с към 8% през идващите два месеца и почти 20% до края на годината.    За доста самостоятелни вложители сходно рали би било добре пристигнало, откакто те взеха решение да се възползват от спада, купувайки акции през по-голямата част от годината до момента в който рухването продължаваше. Подобна Buy-the-dip тактика, която възнагради вложителите обилно в десетилетието след финансовата рецесия през 2008 година, обаче е на път да означи най-лошата си година от 1979 година насам. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР