През настоящата година Сметната палата планира да извърши 335 одита.

...
През настоящата година Сметната палата планира да извърши 335 одита.
Коментари Харесай

Сметната палата влиза в ББР и ТЕЦ Марица Изток 2

През актуалната година Сметната палата възнамерява да извърши 335 одита. От тях 285 са финансови одити за годишните финансови доклади на общини и организации. 34 пък са одитите за сходство при финансовото ръководство. Одитите за несъблюдение ще са 5, а характерните одити - 11.

Сред плануваните одити са на търговски сдружения и държавния предприятия, чиято активност е обект на огромен публичен интерес. Ето част от тях. Първото е " Столичен автотранспорт " ЕАД, който регистрира загуба от над 33 млн. лева.Следващо в листата на Сметната палата е Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ". То ръководи забележителен размер обществена държавна благосъстоятелност, а регистрира големи финансови загуби. На трето място се подрежда Българска банка за развиване ". Големите предприятия са обект на значително кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надвишават тези в Българска народна банка. Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване " Св. Екатерина " ЕАД е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит, поради и обстоятелството, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови болести. Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД пък бележи големи загуби в размер на над 1,1 милиарда лв. . Цените на продажба на електрическата енергия провокират публичен интерес. Ще бъде осъществен и одит на активността на министъра на районното развиване и благоустройство по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Изборът на одитните задания от Сметната палата е ориентиран към подобряването на ръководството на обществените средства и действия. Ще се наблюдават няколко съществени критерии като сигнали от трети страни, възможни отрицателни последствия и информация за несъответствия.

В програмата си за 2022 година Сметната палата планува 4 огромни одита за осъществяването. Това са:
Осигуряване на непрекъснатост и качество на образованието в системата на предучилищното и учебно обучение в изискванията на COVID-19; Европейски средства за научни проучвания, нововъведения и дигитализация; Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.; Приоритетна ос 1 на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 ".
Задължителни одитни задания по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс са:

- доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България;

- бюджетните разноски на Българската национална банка и тяхното управление;

- доклада за осъществяването на бюджета на държавното публично осигуряване;

- доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК;

- финансовата активност и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии;

- на предизборните акции за парламентарните избори на 11 юли и на 14 ноември 2021 година и за президент и вицепрезидент на 14 ноември 2021 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР