През настоящата година са направени над 300 проверки по морето,

...
През настоящата година са направени над 300 проверки по морето,
Коментари Харесай

Намаляват сигналите за нередности по морските плажове

През актуалната година са направени над 300 инспекции по морето, като наклонността, която се вижда е, че понижават сигналите за нередности по морските плажове.

Наложени са над 600 000 лв. санкции и неустойки, като от тях са платени над 350 000.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която регистрира данни за туристическия сезон в страната от началото на актуалната година. Тя показа и подготовката на Министерство на туризма за лято 2019 година

Приходите единствено за юни и юли - най-активните месеци на летния сезон, са за над 1 милиард и 200 милиона евро, което е растеж от към 8.1%, похвали се Ангелкова.

През юни, юли и август над 4 480 000 задгранични туристи са посетили страната ни, разкри министърът, като това е растеж от 3,6 на 100. Очакват се данните за месец септември, с цел да се завърши докладът за дейния летен сезон.

Чуждестранните туристи, които са посетили България през дейните месеци на летния сезон, са от Румъния, Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел, Норвегия и Испания (около 30 000 души). Нашата страна се трансформира в една устойчива и сполучлива политика туристическа дестинация, похвали се Ангелова.

През актуалната година са направени над 300 инспекции, като наклонността, която се вижда е, че понижават сигналите за нередности. За предходната година те са били над 420, а през актуалната към 250, заключи тя.

Наложени са над 600 000 лв. санкции и неустойки през сегашното лято, като от тях са платени над 350 000. За първи път откогато се стопанисват и ръководят морските плажове от началото на годината до момента са завършили общо 28 процедури за отдаване на концесия на морски плажове.

През актуалната година имало редица нарушавания на осъществяване на противозаконна комерсиална активност по морските плажове. Затова са препоръчани санкции до 50 000 лв. за компании, които правят противозаконна комерсиална активност по неохраняемите плажове, регистрира още Ангелкова.

През идващите 2 година в Плана за концесиите за морските плажове са заложени отдаването на концесии на над 39 плажа. За всички останали, за които има интерес, се чака те да бъдат извършени процедури за отдаването им чартърен.

Неохраняемите плажове също понижават с към 25% от 2015 година

По отношение на местата за настаняване и хранене, която тематика е била разисквана с представителите на туристическия отрасъл, главен проблем се обрисува неналичието на специфични пространства за досегаемост на хората с увреждания.

Общественото разискване по законопроектите за Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие завърши. В Закона на туризма главните тематики, които остават са свързани със статута на националните курорти, усилване на консултативните препоръки по туризъм и въвеждане на специфичен обединен код за местата за настаняване и хранене.

От законопроекта за Закона за туризма са изведени тематиката, обвързвана с националния туристически инспекторат, тъй като изисква в допълнение координиране, както и предлагането, обвързвано с доброволния етикет за качество.

По отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие са коментирани две съществени тематики - групирането и категоризирането на морските плажове и включването на административно-наказателните разпореждания, по отношение на неохраняемите плажове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР