През миналия месец температурата на Земята е била извън границите

...
През миналия месец температурата на Земята е била извън границите
Коментари Харесай

Екстремно горещо: Миналият месец е най-топлият юни, регистриран на Земята

През предишния месец температурата на Земята е била отвън границите на допустимото, откакто рискова гореща вълна изпепели южните елементи на Съединени американски щати и Мексико, а стоплянето на океана е достигнало тревожни равнища, демонстрира нов отчет.    Анализът на Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз (ЕС), представен от CNN, открива, че миналогодишният месец е бил най-горещият юни на планетата със " забележителна разлика " над предходния връх, подложен през 2019 г.    Девет от десетте най-горещи месеци юни са се случили през последните 10 години, което, съгласно организацията, е следващо доказателство, че провокираната от индивида климатична рецесия води до невиждани температури.   

От “Коперник ” откриват също по този начин, че температурите на океанската повърхнина са били най-високите в историята за юни, което се дължи основно на изключителното стопляне в Северния Атлантик и усилването на Ел Ниньо в Тихия океан. 
Анализът е изработен, откакто данните на международните организации за климата демонстрират, че по-рано тази седмица планетата е претърпяла най-горещия ден в историята - първо в понеделник, а по-късно още веднъж във вторник.    " Това е обезпокоително ", безапелационен е пред CNN Дженифър Марлон, климатолог от Училището по околна среда в Йейл, която не е част от екипа на разбора. " Трудно е да си представим какво ще бъде лятото за нашите деца и внуци през идващите 20 години. Точно по този начин наподобява световното стопляне. "     Учените предизвестяват, че тези рекордни температури носят отпечатъците на климатичната рецесия. И с цел да станат още по-сериозни нещата, тази година се чака да бъдат счупени още доста върхове, защото климатичният модел Ел Ниньо, деен сега, покачва температурите до невиждани равнища.   

Северозападна Европа претърпя рекордни температури през предходната година, в това число Обединеното кралство, което записва най-горещия юни в историята си, съгласно английската метеорологична работа. Според отчета температурите в някои елементи на Канада, Съединени американски щати, Мексико, Азия и Източна Австралия през юни са били " доста " по-високи от естественото. 
В Съединени американски щати, Тексас и елементи от южната част на страната претърпяха жестока гореща вълна в края на юни с трицифрени температури по Фаренхайт и изключителна мокрота. Горещините, които се разпространиха на юг до Централна Америка, лишиха живота на минимум 112 души в Мексико от март насам, напомня още CNN.    Според изследователската група Climate Central извънредно горещите дни - най-горещите дни на лятото, в този момент са по-чести, в сравнение с през 1970 година в 195 обитаеми места в Съединени американски щати. В към 71% от тях се следят най-малко седем спомагателни извънредно горещи дни годишно.   Затопляне на океаните    Според отчета от четвъртък океаните са траяли наклонността на стопляне от началото на 2023 година насам.   

През юни в Северния Атлантик са регистрирани извънредно високи температури, като към Ирландия, Обединеното кралство и Балтийско море в следена морска гореща вълна от категория 4 - избрана като " рискова ". 
Въпреки че повишаването на замърсяването, което води до стопляне на планетата, е главен фактор за тези рискови горещини, учените настояват, че тази година се чака Ел Ниньо да увеличи температурата на океана още повече.    " Затоплянето на океаните е още по-обезпокоително, тъй като по този метод те се уголемяват, което значи по-високо морско ниво, по-големи стихии и повече наводнения на крайбрежните общности ", споделя Марлон.   

Миналият месец е бил по-влажен от междинното за по-голямата част от Южна Европа и елементи от Исландия и Русия, а проливни дъждове провокираха наводнения в Турция, Косово, Румъния и България. Междувременно в няколко елементи на света - от Източна Европа и Скандинавия до огромна част от Северна Америка, през юни се следят по-сухи от междинното условия. В Африканския рог, Канада и елементи от Южна Америка и Австралия се разгоряха невиждани горски пожари. 
Морският лед в Антарктика също доближава най-ниската си степен за месец юни - 17% под междинната стойност - от началото на сателитните наблюдения, като усъвършенства предходния връх за месеца, подложен едвам предходната година.    Според " Коперник " дневната повърхност на морския лед към Антарктида остава на " невиждано ниски " равнища за този интервал на годината.         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР