През миналите 2 седмици излезе изявление на естонския премиер и

...
През миналите 2 седмици излезе изявление на естонския премиер и
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Налага се мнението, че до 5 години ще има вой...

" През предишните 2 седмици излезе изказване на естонския министър председател и сподели, че чака Естония да има война с Русия през идващите 3 до 5 години. Началникът пък на норвежкият общоприет щаб и началникът на полското военно разузнаване предвидиха, че до 3 години ще има подобен спор. Същото считат и в министерство на защитата на Германия. Виждате по какъв начин последователно се постанова мнението, че в идващите 3 – 5 години може да има война сред Русия и Европа и това е огромната паника ", посочи ученият.

 

По думите му Европа не е готова по този начин както би трябвало да бъде.

 

" В доста отчети се споделя, че армиите са недокомплектовани, защото години наред десетилетия  защото НАТО смятаха, че няма да има война с Русия и дипломацията работеше с цялостна мощ да няма война с Русия. Оказва се, че не е по този начин. В историята на човечеството има такива цикли по 100 – 120 години и се сменя световното водачество и стартират такива войни ", сигнализира специалистът по интернационална сигурност и геополитика.

Относно спора Израел – Палестина експертът изясни, че " в Близкия Изток има хоризонтална ескалация на спора с опит да бъдат включени и други страни с изключение на Израел и Палестина ".

 

И добави: " Опасността от хутите не е толкоз огромна, макар техните упоритости, които са свързани да играят основна роля в сигурността в Близкия Изток и това ги сблъсква с техните другари от Иран. Идеологията в Йемен е обвързвана с тежък антиамериканизъм и с неприемане на държанието на израелската страна в района. Това са 2 стълба, върху които е издигната сегашната мотивация на хутите. Като сътрудник на Иран имат високо равнище на съдействие и не постоянно координират дейностите си ".

" Американците се стремят да прекратят този спор, защото не е нито в техен интерес, нито в полза на страните в района. Иран няма мощност да взриви района, само че се употребява от това, което се случи сред Израел и Палестина, с цел да утвърди позициите си на локален районен водач в Близкия Изток. Иран не е заплаха от военна позиция най-малко за страна като Съединени американски щати. Виждам, че и Китай напоследък се пробва да вземе по уравновесена позиция във връзка с Иран. Съединени американски щати не могат да разрешат някой да господства в Близкия Изток и то по толкоз обикновен метод ", безапелационен бе проф. Кънчев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР