През миналата седмица в Йоханесбург се проведе 15-ата среща на

...
През миналата седмица в Йоханесбург се проведе 15-ата среща на
Коментари Харесай

Китайските инициативи за модернизация на Африка са отражение на идеята за общност на споделена съдба

През предходната седмица в Йоханесбург се организира 15-ата среща на върха на БРИКС и разговор на водачите на Китай и африканските страни, на които китайският ръководител Си Дзинпин прикани за обща рационализация и показа три начинания – в поддръжка на индустриализацията на африканския континент, модернизацията на селското стопанство и образованието на фрагменти за африканското развиване.

По думите на Си Дзинпин, Китай се стреми към изцяло национално възобновление, до момента в който африканските страни в това време поставят старания за построяването на нова Африка, която се радва на мир, единение, разцвет и мощ.

„ Китай и Африка би трябвало да работят дружно за построяването на отворена и приобщаваща международна стопанска система, в която разрастващите се страни са по-добре включени в интернационалното разделяне на труда и споделят плодовете на икономическата глобализация “, сподели Си Дзинпин.

Форумите в Йоханесбург бяха първите присъствени сред китайски и африкански водачи след началото на пандемията от COVID-19 и, съгласно анализатори, ще задълбочат връзките им и ще оказват помощ за по-нататъшното оформяне на проект за китайско-африканското съдействие. Същевременно, те ще допринесат и за образуването на консенсус сред страните от световния Юг, давайки подтик на стабилността и развиването на света.

По време на срещата с африканските водачи ръководителят Си Дзинпин показа три начинания – в поддръжка на индустриализацията на Африка, за рационализация на нейното селско стопанство и за съдействие във образоването и образованието на фрагменти. Той заяви също, че идната година Китай ще бъде хазаин и на следващият Форум за китайско-африканско съдействие (FOCAC), на който ще бъдат дискутирани нови проекти за развиване.

Си Дзинпин изрази убеденост, че Китай и Африка ще продължат своето обичайно другарство, ще засилят координацията и съдействието във всички области. „ Тъй като Китай и Африка си подават ръка за прогрес в модернизацията, те ще обезпечат по-добро бъдеще за своите нации и ще дадат добър образец в построяването на общественост на споделено бъдеще “, акцентира той.

„ Трите начинания на китайския водач отразяват стремежите на Африка за рационализация и също по този начин са в основата на проекта за развиване на Африка от „ Дневен ред 2063 “, който подчертава върху поредна поддръжка на Пекин за развиването на африканския континент “, споделя в коментар за изданието Global Times, Сун Уей, професор в Пекинския университет за интернационалните проучвания. „ Предвид относително ниския индустриален потенциал на Африка, самодейността за индустриализация демонстрира, че Китай се е заел да трансферира мощния си индустриален потенциал там, с цел да усъвършенства позицията си в световната верига на цената “, счита той.

„ Селското стопанство също е жизненоважен аспект от развиването на Африка. Със своята голяма територия и огромно население, поддръжката за модернизацията на африканското селско стопанство също способства за решаването на проблемите с продоволствената сигурност на континента и дава позитивен принос за световната “, показва проф. Сун Уей.

„ Сътрудничеството сред Китай и Африка в селското стопанство продължава от няколко десетилетия. Впечатляващата промяна на селските региони и модернизацията на селското стопанство в Китай, която включва потреблението на точно земеделие и използването на водещи цифрови технологии, докара до изваждането на милиони хора от бедността “, изяснява доктор Силвестър Анами от Университета за земеделие и технологии „ Джомо Кенята “ в Кения. „ Непрекъснатото даване на техническа поддръжка и опит в модернизацията на селското стопанство от страна на Китай има капацитета да докара до гражданска война в хранителната сигурност и храненето в Африка “, прибавя той.

В сходство с самодейността за рационализация на селското стопанство, препоръчана от Си Дзинпин, Китай ще помогне в допълнение на Африка да разшири зърнените насаждения, ще насърчи свои компании да усилят вложенията и ще ускори съдействието с африканските страни в другите сфери на агротехнологиите, считат анализаторите.

„ Култивирането на квалифицирани фрагменти е основата на всеки проект за развиване. Африка има най-младото население в света и образованието и образованието на гении освен е от изгода за младежите там, само че също по този начин непосредствено усъвършенства техните работни умения, повишавайки по този метод равнището на претовареност и обществената непоклатимост “, счита проф. Сун Уей.

Китай възнамерява всяка година да образова 500 шефове и преподаватели в професионални колежи и 10 000 механически личен състав както на китайски език, по този начин и на професионални умения. Страната също по този начин ще предложения 20 000 държавни чиновници и техници от африкански страни да вземат участие в работни срещи и семинари в границите на самодейността за образование на фрагменти.

Всичко това обаче води след себе си рецензии и безпокойствие, главно на Запад, към разширяващото се китайско-африканско съдействие. 

„ Влиянието на Китай в Африка се уголемява и това води до угриженост измежду някои страни отвън района, изключително Съединени американски щати, които от ден на ден гледат на Китай като на главен съперник там и се пробват да го лимитират посредством фабрикуването на обвинявания като дългови клопки и дългова дипломация. Въпреки това, африканците се отнасят рационално към сходни тези и схващат, че те са безпочвени, споделя проф. Сун Уей.

На същото мнение е и изпълнителният шеф на Африканския политически институт Денис Мвене Мваники. „ Сътрудничеството сред Китай и Африка докара до осезаемо развиване на нашите страни. Реториката за „ дългови клопки “ е по-скоро политически роман и агитация, ориентирана към разубеждаване на африканците да получат тези заеми от Китай “, счита той, добавяйки, че желанието за развиване „ тласка африканците назад към същинските им другари и страната, която предлага опция за такова развиване е Китай “.

„ Пандемията от COVID-19 сложи съществени провокации пред цялостното развиване на Африка и други разрастващи се страни, а засиленото съдействие с Китай вдъхва по-голяма убеденост както за африканския континент, по този начин и за целия световен Юг. Освен това възходящото китайско-африканско съдействие, както и развиването на континента, също оказват помощ за усилване на въздействието на Африка и разрастващите се страни на интернационалните платформи, а това разрешава гласът и настояванията им за развиване да бъдат по-ясно чути “, счита проф. Сун Уей.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР