През миналата седмица само в рамките на 5 дни спортният

...
През миналата седмица само в рамките на 5 дни спортният
Коментари Харесай

Жокерът Кралев отново влезе на терена

През предходната седмица единствено в границите на 5 дни спортният министър Красен Кралев се яви пред две национални малките екрани, с цел да съобщи, че нещата в националния тим не са доста чисти и това по никакъв начин не му харесва.

" Ако се лимитират всички мениджърски ползи във образуването на националния тим, ще имаме триумфи ", сподели той първо пред Българска национална телевизия. А сетне по bTV съобщи: " По избора на състава се вижда, че има проблем с мениджърските ползи. "

Умен човек като него надали току-тъй би " въртял плочата "  толкова постоянно. По сходен метод се повтарят политиците, когато желаят да реализират нещо. А да не забравяме, че Кралев освен министър е и политик. Ще е прелюбопитно да се разбере какво в действителност цели той с тези си изявления и дали това инцидентно няма връзка с идния конгрес на БФС. Но към този момент дано се спрем единствено върху това за какво не биваше да приказва по този начин...

Най-малкото защото  

 

не хастари острите си обвинявания с доказателства

 

Така, единствено на база страсти и догадки, може да се говори в кръчмата между почитатели, само че не и от министър пред национална медия. А и Кралев не се ограничи единствено с висящите във въздуха обвинявания за мениджърски ползи. " Не мога да бъда удовлетворен от Георги Дерменджиев. Селекцията му е противоречива. Разбиранията му се разминават с това на футболната общност.  Не съм склонен, че резултатите дават отговор на действителностите ", продължи със същия неудовлетворен звук министърът, като че ли е най-малкото приключил треньорската школа по футбол на БФС.

Стоп! Да се замислим - това мнение за пред телевизия ли е или за персонален диалог с управлението на БФС и със самия селекционер Дерменджиев?! Разбира се, че второто. И е разбираемо, че другояче скучният в медийните си изяви треньор си изтърва нервите на прибиране от Ирландия, откакто научи какви ги е наприказвал министърът.

Първо, Дерменджиев, напълно разбираемо, отхвърли обвиняванията за мениджърски ползи: " В моята кариера в никакъв случай не съм разрешавал да ми въздействат. Не съм се съобразявал с някое мнение. Искам това господин министър Кралев да го знае. Уважавам институцията " министър ", справям се с това и мисля, че доста съществено са го подвели. Кажете ми кой от играчите е конвертируем за футбола отвън България, кои мениджъри са работили?! "

А по-късно известният като " Чичо Гошо " селекционер си разреши напълно подходящ съвет към Кралев:  " Ако някой желае да ми каже нещо, дано приказваме по различен метод, а не през медиите ".

Нещо, което умел в пиара човек като спортния министър, който дълго време притежаваше рекламна организация, няма по какъв начин да не знае. Но все пак обществено, и то два пъти, даде да се разбере, че Дерменджиев не му харесва. Което може да се оцени и като интервенция на държавен служител във футболните каузи. А към такива неща във ФИФА и УЕФА са много докачливи. Но пък

 

на Кралев не му е за първи път по този начин да нагазва във футбола

 

Предишния път бе пратен да нагази персонално от Бойко Борисов. " Имайки поради цялостното положение на българския футбол и случаите (б.р. - расистките възгласи по трибуните), министър председателят ми разпореди от през днешния ден нататък да преустановим всевъзможни връзки с БФС, в това число финансови, до подаване на оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов ", сподели Кралев на 15 октомври 2019 година, т.е. ден след унизителната загуба с 0:6 от Англия.

И побърза да се застрахова:  " Това не е интервенция (б.р. - на страната в делата на спортна федерация), ние чакаме подаване на оставката му, страната не може повече да толерира сходно държание. "  Но в случай че това не бе интервенция, здраве му кажи. За да не остане сянка на подозрение, че е точно така, часове по-късно самият Борисов написа във Facebook: " Призовавам Борислав Михайлов неотложно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! "

Самият Михайлов този ден първо отхвърли. " Разбира се, че няма да подаде оставка. Най-малкото по законите на международната и европейската футболна федерация, страната няма право да изисква по някакъв метод да се меси във футбола ", изясни пресаташето на БФС Христо Запрянов. Е, какво е ставало след този отвод, единствено Борисов и Михайлов си знаят, само че последния час-два по-късно все отново подаде оставка.

Държавата обаче не спря дотук. Подопечното на Кралев Министерство на младежта и спорта (ММС) спря без претекстове държавните субсидии на БФС за 2020 година (през 2019-а сумата за футболния съюз бе 1 180 000 лева.) и отпусна единствено 336 000 лева за развиване на детския футбол.

Последва ревизия от страна на министерството и установяване на нарушавания, които БФС оспори. Сега сред двете страни се води и дело, като ведомството на Кралев си желае обратно 144 510 лева

Имаше и още удари по БФС - няколко акции на Министерство на вътрешните работи и профилираната прокуратура, при които бяха иззети документи и компютри. Не бе подмината и Съдийската комисия, като тогава бе оповестено, че има СРС, в които се чува по какъв начин рефери и техни шефове се схващат да манипулират мачове. Имаше разпити, шефът на съдиите Йордан Сталев подаде оставка. И... всичко внезапно заглъхна.

Но вероятно ехото внезапно ще прокънти точно за конгреса, който бе отсрочен за пролетта на 2021 година, най-вероятно малко след парламентарните избори. И като нищо ще има развръзка и по делото " БФС - ММС ", и по прокурорските инспекции... Би било интересно съвпадане.

Не е за изпускане и

 

различен аспект от пресните словоизлияния на Кралев

 

Укорът, че Георги Дерменджиев не работи задоволително по подмладяването на състава. " В младежкия народен тим има над 20 индивида, които са подготвени за мъжкия футбол. Щом дребна част от тях намират място в мъжкия тим, е показателно ", отсече министърът.

Чудно на кого да се кланя по-напред селекционерът... Хем желаят от него да постанова млади, хем треньорът на младежите Александър Димитров роптае, че Дерменджиев пази прекалено много млади национали за мъжкия отбор и не му ги дава, когато младежите имат важен мач. " Имаше конфликти кои играчи да са с представителния тим и кои да са с младежкия. Аз взех решение, че е по-добре тези футболисти да играят за младежкия народен тим, тъй като имаше цели ", изясни правилно Дерменджиев.

И защото при Кралевата атака срещу него бе включен като коз младежкият отбор, се загнездват едни подозрения дали пък не се трасира пътят към мъжкия тим на Александър Димитров . Злите езици припомнят, че един от първите тимове, на които той бе треньор, е  " Витоша " (Бистрица) - обичаният на премиера. И намират друга забавна причинност - когато Димитров е водил клубен тим, той е бил в град, чийто кмет е от ГЕРБ - Пловдив ( " Ботев " ), Стара Загора ( " Берое " ), Горна Оряховица ( " Локомотив " ).

Това, несъмнено, вероятно е случайност. Но остава горчив привкус, че офанзивата на Кралев против Дерменджиев не е инцидентна. И сигурно не е морална .

Ето защо иначе отзивчивият към всички треньор №1 във футбола ни за ХХ век Димитър Пенев отсече: " Министърът на младежта и спорта, при цялото ми почитание към него, само че той да прави анализ на селекционера на националния отбор е малко обидно "...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР