През миналата седмица хранителната индустрия в Щатите претърпя промяна със

...
През миналата седмица хранителната индустрия в Щатите претърпя промяна със
Коментари Харесай

От семеен бизнес до световен гигант: Историята на Ferrero - създателят на Nutella

През предходната седмица хранителната промишленост в Щатите претърпя смяна със сключването на огромната договорка за сладкарския бизнес на Nestle в страната. Тогава стана ясно, че италианската Ferrero ще заплати 2,8 милиарда $ за него.

Разбира се, всички знаем продуктите и на двете компании, които се продават и на българския пазар. Каква обаче е историята на фамилната италианска компания, направила бонбоните си Ferrero Rocher и шоколадите Nutella и Kinder международно известни?

Фирмата се " ражда " по време на Втората международна война, като през 1946 година Пиетро Фереро я основава. Той стартира да създава артикули особено за сладкарницата на брачната половинка му.

Фереро употребява лешници, с цел да икономисва от по-скъпата суровина - шоколадът. Десетилетия по-късно неговата рецепта се трансформира в добре познатата марка Nutella. Първоначално кремът се употребява в тестени произведения, а след време стартира да се продава настрана.

 Nestle продава американския си сладкарски бизнес за $2,8 милиарда
Производителят на Nutella и Tic Tac купува американския бизнес на Nestle

Купувач е италианската компания Ferrero

Бизнесът, който стартира от дребна сладкарница, по-късно става фабрика, а най-после Ferrero се трансформира в международно познато име под управлението на сина на Пиетро - Микеле Фереро. Той " възражда " рецептата на татко си за Nutella през 1964 година.

През 1997 година Микеле предава бизнеса от своя страна на синовете си - Пиетро и Джовани. Първият обаче умира в случай. Самият Микеле умира през 2015 година, като прави брачната половинка си Мария най-богатият човек в Италия.

Към днешна дата основен изпълнителен шеф на компанията е Джовани, като тя е третият по величина производител на сладки произведения в света. Богатството на Джовани пък се пресмята на 24,5 милиарда $.

Компанията майка на Ferrero Group - Ferrero International има 22 завода и 73 дъщерни сдружения. Едно от тях оперира на българския пазар. Това е преработвателят на плодове " Агри България ", която е в групата на немското подраздевение на огромната Ferrero.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР