През миналата година социалните служби са предотвратили изоставянето от родителите

...
През миналата година социалните служби са предотвратили изоставянето от родителите
Коментари Харесай

Социалните служби са предотвратили изоставянето на близо 2000 деца за година

През предходната година обществените служби са предотвратили изоставянето от родителите им на повече от 1777 деца, заяви през днешния ден по Би Ти Ви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той добави, че страната работи с концепцията, че е най-добре детето да остане в фамилната си среда.

Темата с изоставените от родителите си деца стана настояща още веднъж през предходната седмица, когато бебе беше открито на стълбищна площадка в блок в столицата. По мотив този случай Бисер Петков уточни, че ден преди да изоставят детето си, фамилията е посетило дирекция за обществено подкрепяне с концепцията да го оставят там, само че откакто самоличността им била открита, са си тръгнали.

В последна сметка майката и бащата на бебето бяха открити и арестувани. Детето за момента е в обществен дом, следва да се реши ориста му. Бисер Петков сподели, че през предходната година са изоставени към 1000 деца.

3300 са случаите на извеждане на деца от фамилиите, като в над 1000 случая това се наложило поради изоставянето им. Петков посочи, че в другите случаи се е работило съгласно закона, като всеки подобен акт предстои на правосъден надзор. В 50 от случаите магистратите не са одобрили желанията на обществените.

Министърът отхвърли спекулациите, че обществените служби ще получат нови пълномощия във връзка извеждането на деца от фамилиите. Слухове за готвена всеобща такава акция провокираха суматоха в ромските квартали на няколко обитаеми места през предходната седмица.

В отговор на въпрос, Петков сподели, че когато се наложи извеждане на дете от фамилията му, първо се търси настаняване при родственици, приемни фамилии, общежития от резидентен вид и последната мярка е обществен дом.

Социалният министър разяснява и увеличението на пенсиите следващата година, като слез 1 юли те ще се вдигнат с към 6.6%, като междинната стане 412 лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР