През миналата година САЩ и Китай си размениха стоки и

...
През миналата година САЩ и Китай си размениха стоки и
Коментари Харесай

Самолети, играчки и туризъм: От какво се състои търговията между САЩ и Китай?

През предходната година Съединени американски щати и Китай си размениха артикули и услуги за 737,1 милиарда $. По-долу е показана разбивка за търговията сред двете най-хубави стопански системи в света, направена от организация Франс прес.
Основни пазари
Китай е третият максимален изхабен пазар за американски артикули след Канада и Мексико. Също по този начин е и третият в класацията покупател на американски услуги след Англия и Канада.
Съединените щати и Европа дружно са най-големите купувачи на китайски артикули.
Търговският недостиг на Съединени американски щати
През 2018 година Съединените щати записаха търговски недостиг в размер на 378,7 милиарда $ с Китай - с 12,8% повече от миналата година.
Стоки
Миналата година американците са изнесли за азиатския колос артикули в размер на 120,3 милиарда $ - спад от 7,4% от 2017 година В същото време Съединени американски щати са внесли китайски артикули за 539,5 милиарда $, което е с 6,7% повече, сочат от американското министерство на търговията.
Основните американски експортни артикули за Китай включват реактивни самолети (18 милиарда долара), машини (14 милиарда долара), електрически уреди (13 милиарда долара) и медицински и оптични принадлежности (9,8 милиарда долара), както и нови и използвани коли (9,4 милиарда долара). Съединените щати също изнасят соеви зърна за към 3,4 милиарда $.
Най-голямата стопанска система в света е внесла голяма гама от артикули от Китай, като основни измежду тях са електрически машини (152 милиарда долара), уреди (117 милиарда долара), мебели (35 милиарда долара) и играчки и спортни продукти (27 милиарда долара), както и тв приемници, мобилни телефони, компютри, телекомуникационно съоръжение и цифрови аксесоари.
Услуги
Съединените щати в действителност са осъществили остатък от 40,4 милиарда $ в услугите с Китай предходната година, като американските компании таксуват за потреблението на търговски марки, програмен продукт и превоз, наред с други области.
Китай изнася пътувания, както и услуги за проучвания и развиване.
Работни места
Износът за Китай поддържа повече от 1,1 милиона американски работни места, настояват от Американско-китайската комерсиална камара.
Някои критици, в това число съветникът по търговията в Белия дом Питър Наваро, настояват, че изместването на производството отвън Съединени американски щати е коствало на Щатите милиони работни места, откогато Китай стана член на Световната комерсиална организация през 2001 година.
Повечето икономисти обаче настояват, че връзката сред търговията и работните места е по-малко ясна: Съединените щати в този момент са изцяло или на съвсем цялостна претовареност макар рекордния търговски недостиг с Китай.
Дилемата е, че изгубените работни места са съсредоточени в избрани заводи и градове, а работните места се популяризират в цялата стопанска система на Съединени американски щати.
Американските щати, които изнасят
Повечето американски щати означиха растеж на своя експорт за Китай през последното десетилетие, макар че комерсиалната война докара до спад на продажбите през предходната година съгласно Американско-китайската комерсиална камара.
За 44 от 50-те американски щати Китай е измежду петте най-големи експортни пазари за артикули и услуги.
Мита върху китайските артикули
Вашингтон в петък възнамерява повече от двойни цени за китайски импорт за 200 милиарда $, в това число електрически машини, телевизионно съоръжение, мебели, коли и пластмаси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР