През миналата година пловдивската компания е произвела и почти изцяло

...
През миналата година пловдивската компания е произвела и почти изцяло
Коментари Харесай

"Биомашиностроене" ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро

През предходната година пловдивската компания е произвела и съвсем напълно изнесла продукция за 22 млн. лева Целта е сумата да се удвои до 4-5 години.

© Михаил Ванчев Още по тематиката
Индустрия 4.0: Технологиите в производството се трансформират по-бързо от културата на работещите

Потребителите диктуват продуктите, а границите изцяло отпадат, считат участниците в конференцията
29 сеп 2017
Машиностроене: Експортът и нововъведенията движат продажбите

Девет милиарда лева е цената на създадената продукция през 2016, което е с 500 млн. лева повече от 2015 година
17 мар 2017
Машиностроене: По-големи продажби, по-трудни пазари

През 2015 година създадената продукция в бранша е надхвърлила 8.5 милиарда лева
19 фев 2016
Бизнесът в Пловдивска област е вложил над 350 млн. лева тази година

Със средствата контрактувани по оперативните стратегии общата стойност на вложенията в района за предходната година доближава близо половин милиард лв.
28 дек 2011 " Биомашиностроене ", която е една от най-големите европейски производители на топлообменници и съдове за химическата, хранителната и фармацевтичната промишленост, стартира шестгодишна капиталова стратегия за 10 млн. евро. Целта й е да се удвоят производството и приходите.

През предходната година пловдивската компания е произвела и съвсем напълно изнесла продукция за 22 млн. лв., а съгласно нейния главен акционер и изпълнителен шеф Ангел Джумеров задачата е производството да доближи 50 млн. лева към 2022 година Инвестиционната стратегия съдържа седем взаимно свързани плана, първият от които към този момент е сбъднат. Преди година компанията купи 45 декара земя до настоящето си индустриално дружество, което е на изхода на Пловдив по пътя за автомагистралата към София.

Създаден е един урегулиран аграрен парцел, в който през тази година стартира строителство върху повърхност от 32 декара. " Там ще има две логистични площадки с кранове, както и две индустриални халета, всяко едно от които с повърхност 3000 квадратни метра. Върху тази земя ще съсредоточим част от нашето произвеждане и логистичната ни активност. Преценили сме, че новата складова площадка би трябвало да бъде към 5 пъти по-голяма от сегашната. Ще построим и 2 нови халета за краен монтаж и опаковка на изделията ни ", описа за " Капитал " капиталовите си проекти Ангел Джумеров.

Финансиране с облагата

Инвестиционните темпове на " Биомашиностроене " са напълно съобразени с облагите на предприятието, защото те ще са единственият източник за финансиране на плана. През 2015 и 2016 година чистата облага е малко над 2 млн. лева, а през предходната съвсем 3 млн. лв.. Разчетите на притежателя са, че в идващите години компанията ще реализира облага, равна на тази от 2017 година

Инвестицията включва и покупка на нови металообработващи машини, които ще удвоят продуктивността и качеството на готовия артикул. В общия капиталов план най-вече средства са заделени за строителството на постройките, като ще се строят халета със железобетонни и железни структури. Машините са на второ място в капиталова тежест на плана. Земята е релативно най-ниският капиталов разход. " Инвестиционните ни старания крият и опасности, само че ние управляваме бизнеса си доста деликатно, решили сме капиталовия ритъм и сме го съобразили с опциите на компанията. Управляваме капиталовия риск по този начин, че в случай че се случи нещо непредвидено, това да не ни донесе непоправими щати. И най-важното: паралелно с вложенията производството ни би трябвало да продължава да се усилва, с цел да носи облага, която да влагаме. Моята оценка на риска, който поемаме с новата инвестиция, е, че най-лошото, което може да ни се случи, е да се забавим. Но не и да приключи капиталовата ни стратегия ", разяснява Ангел Джумеров.

Нови работни места

Работните места, които ще бъдат разкрити в идващите 5-6 години, са сред 60 и 100, тъй че общият брой на заетите няма да надвишава 350 души. В момента " Биомашиностроене " е приблизително дружество с личен състав от 240 души. Мениджърският екип е окуражен за потребностите на инвестицията да образова нови служащи в личен център за фрагменти, който ще се построява през 2018 година В него ще образоват експерти по обработка на метали – шлосери, заварчици, стругаро-фрезисти, монтажници. Компанията възнамерява да притегли служащи от района на Пловдив, само че също по този начин от Молдова и Украйна. Става дума за етнически българи, които в този момент извършват планове в чужбина, подготвени са по фирмените стандарти за качество и имат стремежи да работят у нас.

" Ако страната желае да поддържа бизнеса, приемането на задгранични служащи би трябвало да бъде облекчено. В Западна Европа това е отработен развой и тези страни имат доста опит. В България сякаш имаме някакви страхове, юридическите и административни спънки са огромни. Надявам се страната да отвори пазара на труда и да увеличи конкуренцията в него ", разяснява Джумеров.

Част от вложенията са заделени за квалификацията на работната мощ за образование на служащи и изключително за квалификацията на мениджърския екип. Системата на възнаграждение на труда в " Биомашиностроене " е такава, че размерът на работната заплата зависи и от притежаваната подготовка. Заплащането в компанията е към 2 пъти повече, в сравнение с е от междинната работна заплата в Пловдив и доближава 1400 лв. с наклонност за напредък, показват от управлението.

Пазарите на " Биомашиностроене " са главно в Европа и Близкия изток, където осъществя 95% от продукцията си. Освен това извършва планове в Северна и Южна Америка и Нова Зеландия. Фирмата е снабдител на най-големите инженерингови компании в света и на най-големите крайни клиенти в света в хранителната и фармацевтичните промишлености.

" Доставяме съоръжение на петте най-големи инженерингови компании за хранително съоръжение: GEA, Tetra Pak, Alfa Laval, ESPX, Ciyman, както и на най-големи компании в света, които са крайни клиенти: Nestle, PepsiCo, Koka Kola, Danonе. Доставяме им съоръжение непосредствено без медиатори ", изяснява изпълнителният шеф на компанията. Според него компанията има 2-3 пъти повече поръчки, в сравнение с действително е в положение да извърши. " Разликата сред европейските компании от нашия отрасъл и " Биомашиностроене " е, че при нас на входа влиза метал, а на изхода излиза извънредно произведение. Ние произвеждаме цели машини и съдове, до момента в който европейските компании от нашия мащаб избират да сглобяват ", споделя той.

Компанията е акционерно сдружение с главен капитал от 1 249 692 лв.. Той е разпределен в 104 141 акции с номинал 12 лв. всяка. Основен акционер и изпълнителен шеф е Ангел Джумеров. На основни позиции в мениджърския екип работят и двете му дъщери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР