През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи

...
През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи
Коментари Харесай

По-малко летовници от Русия и от скандинавските страни очакват туроператорите

През предходната година недоволствата от туристическия сезон на западноевропейските туристи са били свързани главно с качеството на олинклузив почивките в по-нискокатегорийните хотели и с шумовото замърсяване, сподели за " Хоризонт " Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници. Дори в курорт като Слънчев бряг главната част от туристите не са младежи за алкохолен туризъм, а към момента има фамилии с деца, и това, което би трябвало да се направи, е да се съблюдава законът в настоящия му тип, счита той.

Според Попов туристическият сезон няма да бъде толкоз неприятен, само че се обрисува и не толкоз добър, каквито са били предварителните прогнози на туроператорите. Ще има спад на съветския пазар, а при започване на сезона – и на българските туристи поради неприятното време. По-малкото съветски записвания и на тези от обичайните пазари се дължат на връщането на Турция на дейния туристически пазар, а с обезценяването на турската лира цените там в този момент са още по-конкурентни. По-малкото туристи от Дания и изобщо от скандинавския пазар се изясняват с по-доброто време там – в Дания да вземем за пример има температурни върхове за сезона. След записания мощно изразен растеж от пазари като Полша и Прибалтика, с отварянето на Турция в най- оптимистичния вид може да се чака да се задържат бройките и нощувките от предходната година, означи Димитър Попов.

Като позитивен миг той открои поръчката на главно английски нискотарифни превозвачи за летателни стратегии до Бургас и Варна, които ще стартират следващата година. Това съгласно Попов ще се отрази позитивно най-много с удължаването на сезона и разнообразяването на вида отмора отвън морската. Влиянието на огромни шампионати като международното по футбол върху преориентацията на туристите е пренебрежимо малко, добави той.

Западноевропейският пазар задържа наклонността за търсене на олинклузив почивки. Основният проблем за българския туризъм остава сезонноста, по тази причина би трябвало да се работи и за други пазари, които не са толкоз сезонно подвластни – да вземем за пример Близкият изток, заключи Попов.

Българите ще пътуват главно към Гърция и Турция. Гърция е все по-предпочитана дестинация за българите. В началото на дейния туристически сезон за българи и румънци потокът към Гърция и Турция ще се ускори. Натрупване на коли и опашки по границите се чакат поради съвпадението с прибирането на гастарбайтерите, които пътуват главно за Турция. " Надяваме се, че Паспортната инспекция и Митниците ще сложат спомагателен личен състав и спомагателни гишета за обработка на преминаващите, другояче рискуваме опашки и часове да се виси по границите ", разяснява Димитър Попов.

Заради свръхпредлагането на леглова база и късия сезон хотелиерите не могат да наемат служащи и работните места се заемат основно от студенти и хора в лятна почивка, главно от Молдова и Украйна, сподели още Попов.

Провеждането на европредседателството ни е имало позитивен резултат за България. " Най-вече късите пътувания към България, главно София като дестинация. България от ден на ден се загатваше. Някои хора за първи път чуха, че в България съществува туризъм отвън Черноморието ", уточни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР