През миналата година на "Софийска стокова борса" АД (CCБ) са

...
През миналата година на "Софийска стокова борса" АД (CCБ) са
Коментари Харесай

Софийска стокова борса отчете по-висок оборот и повече сделки

През предходната година на "Софийска стокова борса " АД (CCБ) са осъществени покупко-продажби на обща стойност над 345 млн. лева, което съставлява близо една трета растеж по отношение на 2017-а, регистрираха от сдружението на постоянния си годишен брифинг. Според изпълнителния шеф на Васил Симов повече са и покупко-продажбите, които в края на декември са достигнали 999 броя, което също е годишен растеж от 30 на 100. Заедно с това се поддържа и традицията на от ден на ден пазарни субекти, които избират стоковата борса за осъществяване на своите сделки като транспарантен, обезпечен и бързоликвиден открит пазар.

Случилото се е изцяло разумно поради обстоятелството, че през предходната година завърши процесът на обединяване на борсовите пазари у нас, означи Васил Симов. Членовете на "Българска стокова борса " АД се причислиха към "Софийска стокова борса " АД, която се утвърди като най-крупния открит борсов пазар в България с максимален оборот, най-вече членове и брой на търгуващи медиатори и клиенти.

Предимството на стоковата борса се регистрира от от ден на ден пазарни участници. Още повече, че тя обезпечава на своите членове и техните клиенти равни условия за присъединяване в търговията със артикули, еднакъв достъп до пазарната информация, унифицирани правила за борсова търговия, подписване и осъществяване на покупко-продажбите. Заедно с това по този начин има цялостна бистрота по отношение на образуването на цените на търгуваните артикули и неотложно обявяване на пазарната информация за подписаните борсови покупко-продажби.

Не постоянно обаче броят на подписаните покупко-продажби е определящ за интензивността и оборота на стоковата борса. Радваща е наклонността на напредък на сделките на ССБ, само че в действителност цената на стоките е по-важният показателизмерител.

А в това отношение 2018 година беше много разнообразна, като имаше артикули, които покачиха цената си с 20-30 %.

На борсата се търгуват артикули в три подкръга - индустриални, хранителни и зърно. Активността на ССБ по тримесечия беше релативно равномерна, като се изключи третата четвърт, когато бе регистриран най-голям оборот, най-много поради запасяването с горива за зимата. Досега най-висока интензивност в бросовата търговия се реализираше последните два месеца на годината, само че през 2018-а тази процедура бе прекъсната. А това е знак, че пазарните играчи към този момент търгуват интензивно съвсем през цялата година.

За поредна година се утвърждава наклонността на ССБ максимален % да заема търговията с индустриалните артикули, което образуват над 96% от оборота или над 326 млн. лв.. В този сегмент имаше покупко-продажби с необятен набор горива, употребявани за битово и промишлено ползване, което утвърждава имиджа на ССБ като внушителен пазар за тези артикули. През 2018-а относителният дял на този подкръг продължава да пораства. В това отношение ССБ следва практиката на международните стокови пазари, в чиято активност се търгуват така наречен „ индустриални борсови артикули “ с най-голямо приложение - енергоносители, химикали, метали и други.

През предходната година интензивността при търговията с хранителни артикули е била относително ниска. Сключените покупко-продажби са били главно за фуражни семена и ядки, обичайно присъстващи и на интернационалните пазари. Оферти за рафинирано и сурово слънчогледово олио участваха регулярно в офертните описи на ССБ, само че покупко-продажби не се подписаха.

През 2018-а брокерите означиха доста понижение в цената на суровото слънчогледово олио на най-представителния пазар в международен мащаб - борсата ва Ротердам. В началото на годината цената беше на равнище към 775 щ.д./тон, а в края на декември падна с 13% до равнища от 673 $. И другата съществена борсова стока - бялата рафинирана захар, търгувана на борсата в Лондон, отбеля спад от 17% до 335.90 щ.д. за звук, до момента в който суровата нерафинирана захар, търгувана на борсата в Ню Йорк – изгуби 22% от цената си до 270 щ.долара.

От стоковата борса оповестиха, че работят по нова електронна платформа за търговия. Тя е създадена в партньорство с американска платформа и със лично финансиране на сдружението. В момента вървят проби и платформата би трябвало да проработи от февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР