През миналата година компанията отчете рекорден добив на злато под

...
През миналата година компанията отчете рекорден добив на злато под
Коментари Харесай

"Дънди прешъс металс" увеличава печалбата си 50%

През предходната година компанията регистрира рекорден рандеман на злато под формата на концентрат -близо 198 хиляди тр.у.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мината в Челопеч регистрира рекоден рандеман на злато през 2017 година

Собственикът DPM чака забележителен растеж на производството тази година с откриването на комплекса в Крумовград
15 яну 2018
Държавата се пробва да промени концесията за златото в Челопеч

Министерството на енергетиката търси съветник, който да предложи вид за проверка на контракта, без да са водени диалози с " Дънди прешъс металс "
4 дек 2017
Приходите на " ДПМ Челопеч " се усилват с 23%

Нетната облага на златодобивното сдружение продължава да понижава през 2016 година, само че спадът се забавя
17 фев 2017 Ръст на приходите и близо 50% по-висока облага за 2017 година регистрира златодобивното сдружение " Дънди прешъс металс Челопеч ". Така компанията съумява да компенсира по-слабите резултати през миналата година и да надмине облагата за 2015 година Това демонстрира докладът на канадския притежател Dundee Precious Metals. Причина за покачването са рекордният рандеман на злато през предходната година, както и по-високите цени на металите. Очакванията за 2018 година са производството леко да намалее.

Финансови резултати

Приходите на " ДПМ Челопеч " са се нараснали с близо 28% (виж таблицата) поради по-голямото наличие на метали в творби концентрат и по-високите пазарни цени на медта и златото. Негативно върху резултатите са се отразили по-високите разноски за преправка и за превоз. От доклада излиза наяве още, че компанията е имала и по-високи концесионни разноски през предходната година, което е резултат от растежа в производството на злато. За 2016 година концесионните заплащания на " ДПМ Челопеч " към страната бяха в размер на 11.2 млн. лева Коригираната облага преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) се е повишила с 23% до 107.8 млн. $.

Приходите общо на канадската DPM, която с изключение на предприятието в Челопеч има и металургичен цех в Намибия, са нарастнали с 25% до 348.8 млн. $. Компанията остава на загуба за втора година, само че негативният резултат спада внезапно - от 150.6 млн. $ до 361 хиляди $.
Производство

През 2017 година операторът на находището край Челопеч реализира рекордно произвеждане на злато - близо 198 хиляди тройунции, с помощта на по-високото наличие на метал в рудата. Въпреки планувания растеж резултатът беше по-висок от упованията, което накара DPM на два пъти да ревизира нагоре прогнозата си за годината. Компанията създава злато под формата на медно-златен концентрат, а от няколко години - и под формата на пиритен концентрат, като общо добитият доблестен метал през предходната година се усилва 19%. Очаквано по-малко е количеството на създадените мед и сребро.

За тази година добивът на руда се чака да остане в границите на 2.1-2.2 млн. тона. Произведеното злато ще намалее леко, като прогнозата на DPM е то да бъде сред 165 и 195 хиляди тройунции. Компанията планува добивът на мед да е 31-37 млн. фунта.

Пред старта

Вторият план на DPM в България - новият комплекс за рандеман и преправка на златна руда край Крумовград, би трябвало да създаде първите количества концентрат през последното тримесечие на тази година. Самата комерсиална активност ще стартира следващата година. От доклада на канадската компания излиза наяве, че предходната година в Крумовград са вложени 79 млн. $, а плануваните за тази година средства са сред 83 и 89 млн. $. С това общата стойност на плана ще доближи 162-168 млн. $. Това ще бъде първата нова мина в България след измененията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР