През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на

През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на ...

Могат ли да бъдат избегнати инцидентите с мотористи на пътя?.


През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на пътя, а 555 са ранени. Те са по-малко в сравнение с 2017 година, но е необходима още работа за разрешаване на проблема. Това каза в студиото на БНТ началникът на "Пътна полиция" Росен Рапчев. 

"Сутрешен блок" представители на мотористите и на органите на реда обсъдиха, как институциите работят с мотоклубове и съществува ли тенденция на по-голяма толерантност между мотористите и другите участници в пътното движение.

От началото на годината са загинали 11 мотористи, а 182 са били ранени. Като през месец януари и февруари, знаете заради зимните условия, няма толкова движещи се мотористи, сподели Росен Рапчев, началник на "Пътна полиция", ГДНП.

Според Рапчев мотористите са само една част от движението по пътищата и често другите водачи не ги забелязват добре. Той апелира към водачите, когато предприемат маневри, да се оглеждат, защото в мъртвата точка на автомобила винаги може да остане някой моторист.

Един апел към всички водачи на автомобили - да бъдат малко внимателни. Ние не искаме те да правят нещо особено. Просто да се съобразяват, че моторното превозно средство на две колела е много по-уязвимо, коментира Иван Саздов, президент на мотоклуб "Джентълмен".

Саздов уточни, че мотористите искат равностойност на пътя и съобразяване един с друг. Той призова към толерантност.

И в двете групи (мотористи и останалите участници в движението - б.р.) има дисциплинирани и недисциплинирани. Моето наблюдение е, че в последните години шофьорите на автомобили са по-толерантни към нас, заяви Емил Матев - вицепрезидент на мотоклуб "Джентълмен".

Матев смята, че вероятно повече шофьори са свикнали с участието на мотористи в движението.

Постоянно сме с мотоклубовете, постоянно говорим. И мисля, че организираните групи от мотоклубовете следят техните членове и не допускат извършването на такива престъпления, коментира Калоян Драганов - началник пътен контрол, ГДНП.

Той обясни, че сериозен проблем представляват тези мотористи, които скриват регистрационните си табели.

Миналата година за първи път направихме едно училище за безопасно шофиране на млади водачи. Сега в събота отново ще има. Всяка година около 100-120 млади водачи на мотоциклети, които са взели книжка, се събират. Изнасяме лекции, теоретична и практическа част, по основните неща - облекло, избор на гуми, правим го съвместно със СДВР, допълни Георги Янчев от "София райдърс".

Янчев апелира към две неща - безопасността и толерантността.

Източник: novini.bg