През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на

...
През миналата година 47 мотористи са изгубили живота си на
Коментари Харесай

Могат ли да бъдат избегнати инцидентите с мотористи на пътя?

През предходната година 47 мотористи са изгубили живота си на пътя, а 555 са ранени. Те са по-малко спрямо 2017 година, само че е нужна още работа за разрешаване на казуса. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия началникът на "Пътна полиция " Росен Рапчев.

"Сутрешен блок " представители на мотористите и на органите на реда разискаха, по какъв начин институциите работят с мотоклубове и съществува ли наклонност на по-голяма приемливост сред мотористите и другите участници в пътното придвижване.

От началото на годината са починали 11 мотористи, а 182 са били ранени. Като през месец януари и февруари, знаете поради зимните условия, няма толкоз движещи се мотористи, показа Росен Рапчев, шеф на "Пътна полиция ", ГДНП.

Според Рапчев мотористите са единствено една част от придвижването по пътищата и постоянно другите водачи не ги виждат добре. Той моли към водачите, когато подхващат маневри, да се оглеждат, тъй като в мъртвата точка на автомобила постоянно може да остане някой моторист.

Един зов към всички водачи на коли - да бъдат малко деликатни. Ние не желаеме те да вършат нещо изключително. Просто да се преценяват, че моторното транспортно средство на две колела е доста по-уязвимо, разяснява Иван Саздов, президент на мотоклуб "Джентълмен ".

Саздов посочи, че мотористите желаят равноценност на пътя и вземане предвид един с различен. Той прикани към приемливост.

И в двете групи (мотористи и останалите участници в придвижването - б.р.) има дисциплинирани и недисциплинирани. Моето наблюдаване е, че в последните години водачите на коли са по-толерантни към нас, съобщи Емил Матев - вицепрезидент на мотоклуб "Джентълмен ".

Матев счита, че евентуално повече водачи са привикнали с присъединяване на мотористи в придвижването.

Постоянно сме с мотоклубовете, непрекъснато приказваме. И мисля, че проведените групи от мотоклубовете наблюдават техните членове и не позволяват осъществяването на такива закононарушения, разяснява Калоян Драганов - шеф пътен надзор, ГДНП.

Той изясни, че сериозен проблем съставляват тези мотористи, които скриват регистрационните си табели.

Миналата година за първи път направихме едно учебно заведение за безвредно шофиране на млади водачи. Сега в събота още веднъж ще има. Всяка година към 100-120 млади водачи на мотоциклети, които са взели брошура, се събират. Изнасяме лекции, теоретична и практическа част, по главните неща - облекло, избор на гуми, вършим го взаимно със Столична дирекция на вътрешните работи, добави Георги Янчев от "София райдърс ".

Янчев моли към две неща - сигурността и толерантността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР