През миналата година 30 хиляди от напусналите страната български граждани

...
През миналата година 30 хиляди от напусналите страната български граждани
Коментари Харесай

30 хиляди българи са се завърнали, за да работят у нас в ИТ сектора

През предходната година 30 хиляди от напусналите страната български жители са се завърнали, с цел да работят у нас, най-вече в ИТ бранша. Това може да се изясни с равнене на възнагражденията в Европа и България, най-малко в този бранш, сподели Стамен Янев, изпълнителният шеф на Българската организация за вложения по време на Седмата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch. Той взе участие в полемиката в панела "Цели и провокации пред българския ИТ износ за 2018 година ".

Въпреки това все още ИТ компаниите имат потребност от още 20 хиляди нови програмисти за работа у нас. В тази връзка Министерство на стопанската система посредством Българска банка за развиване работи за основаване на фонд за студенти, който да финансира образованието им в чужбина, в случай че те се върнат и работят пет години в България.

От началото на 2018 година досега в бранш ИТ, Българската организация за вложения е сертифицирала два плана на обща стойност 1.7 млн. лева със декларирани над 230 нови работни места.

По време на полемиката, Стамен Янев показа неофициална концепция за привличане на външна инвестиция в областта на образованието. "Ще е доста потребно за бранша да притеглим огромен учебен бранд в България. Една сходна стъпка чисто стратегически ще спомогне за задържането българските младежи, само че и би привлякла такива от други страни (включително отвън ЕС), за които цената за образование в някое от известните западни висши образователни заведения е непостижима. "

Шефът на БАИ показа също, че държавното управление работи сега върху спогодби с Молдова, Украйна и Армения хора с български генезис да имат опция да работят у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР