През месец юни продължава тенденцията за намаляване на регистрираната безработица

...
През месец юни продължава тенденцията за намаляване на регистрираната безработица
Коментари Харесай

Регистрираната безработица продължава да намалява и през юни

През месец юни продължава наклонността за понижаване на записаната безработица в страната, оповестиха от Агенцията по заетостта. През юни равнището на безработица е 5.7% .

Най-търсени са били бармани, сервитьори, готвачи, камериери.

Бизнесът е имал потребност от служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и превоза ; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях ; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници.

Търсени са и помощници при подготвяне на храни; преподаватели; водачи и други

 Национален статистически институт: Безработицата понижава с 1,2% спрямо 2017 година
Национален статистически институт: Безработицата понижава с 1,2% спрямо 2017 година

Това демонстрират данните за първото тримесечие

Административната статистка на Агенцията по заетостта регистрира намаляване от 0.4 процентни пункта по отношение на май 2018 година и от 1.1 процентни пункта на годишна база, гласи статистиката на АЗ.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 188 576 , като числеността им се свива с 5.9% по отношение на предходния месец. Тя е с 15.9% по отношение на година по-рано.

 5,4% да е безработицата у нас до 2021 година плануват от КНСБ
5,4% да е безработицата у нас до 2021 година плануват от КНСБ

Има условия приходите от труд да порастват по-бързо от продуктивността на труда

Новорегистрираните безработни през юни са 21 898 . От тях 1 704 са били неактивни - не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа .

Според информацията, от началото на годината са се задействали 31 903 души. Към тях е прибавен целия инструментариум - срещи и презентации с випускниците, завършващи обучение, кариерни центрове, действия на юношески, ромски, трудови посредници и др .

В бюрата по труда насочват вниманието си и към заетите, към учащите и пенсионерите. През юни 818 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа .

През юни общо 23 769 души са постъпили на работа. 75.2% от тях са устроени в действителната стопанска система.

В субсидирана претовареност са включени 5 886 души за същия месец. От тях 2 720 са по стратегии, 2 488 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " и 678 - по ограничения.

През месеца общо 797 безработни се образоват за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Основно специалностите в които се образоват курсистите са в региона на хотелиерството, туризма, строителството. К лючовите компенетности, които развиват са: цифрова, предприемаческа и умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 17 339 , като 83.3% от тях са в частния бранш .

Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.3%), търговията (14.7%), хотелиерството и ресторантьорството (11.9%), административните и спомагателните действия (8.3%), интервенциите с недвижими парцели (6.5%), строителството (5.6%) и други
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР