През месец януари експерти от Дирекция на Природен парк "Врачански

...
През месец януари експерти от Дирекция на Природен парк "Врачански
Коментари Харесай

Откриха нов вид зимуващи прилепи във врачанска пещера

През месец януари специалисти от Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан " организираха годишен мониторинг на зимуващите прилепи. Посетени бяха пещерите „ Кална Мътница” и „ Леденика”, оповестяват от дирекцията.
В пещера "Кална Мътница " бяха открити дребни колонии от три типа прилепи – дребен и огромен подковонос и пещерен дългокрил.
В пещера "Леденика " бяха следени единични екземпляри от огромен и остроух нощник, огромен и дребен подковонос. За разлика от предходни години тази зима, евентуално заради по-топлото време, прилепите са съсредоточени най-вече във входните зали на пещерата.
Ново за територията на парка се оказа съществуването на зимуваща колония от огромни и остроухи нощници в друга изследвана този месец пещера. Това са два от нашите най-едрите типове прилепи. Те населяват целогодишно най-вече подземни убежища като пещери и минни галерии. Извършват къси миграции. Наблюдавани са летни колонии, само че в страната са открити малко зимни убежища на огромни нощници с повече от 200 прилепа. На базата на Националния мониторинг на пещеролюбивите типове прилепи от предходни години може да се счита, че това е най-голямото скупчване на зимуващи огромни нощници освен на територията на Врачански Балкан, само че и в цяла Северна България. Наличието на повече от 600 екземпляра дефинира пещерата като значимо зимно леговище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР