През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални

...
През месец септември 2019 г. мобилни екипи от всички териториални
Коментари Харесай

НОИ започва поредните консултации с бъдещи пенсионери

През месец септември 2019 година мобилни екипи от всички териториални поделения на Национален осигурителен институт (ТП на НОИ) ще правят още веднъж съвещания на жителите за да ги подкрепят при избора на по-благоприятен планиран самостоятелен коефициент, изчислен по остарялата или по новата методика, настояща от началото на 2019 година, пише iNews.

Индивидуалният коефициент е детайл, използван при определянето размера на пенсиите, свързани с трудова активност. Графиците за визитите на мобилните екипи в общинските центрове по места през месец септември т.г. ще бъдат оповестени до края на август в приемните на всяко Търговско предприятие на Национален осигурителен институт. В непрекъснатите приемни на поделенията на Национален осигурителен институт, както и в изнесените работни места, консултациите на жителите по тази тематика не са преустановявани.

В акцията през май т.г. над 1500 бъдещи пенсионери се съветваха по отношение на разновидностите за пресмятане на самостоятелния коефициент на бъдещата им пенсия посредством мобилните групи. За да бъде съветвано, лицето би трябвало да даде на чиновниците информация за общата дълготрайност на добития от него застрахователен стаж за времето до 31.12.1996 година, както и документ по пример УП-2 за брутното трудово заплащане или приход, върху които са импортирани осигурителни вноски за три поредни години от последните 15 години застрахователен стаж по негов избор преди 1 януари 1997 година Последните са нужни с оглед изчисляването на самостоятелния коефициент и по така наречен " остаряла методика ".

От началото на годината към 52 000 лица са подали заявки за разпределяне на персонална пенсия, обвързвана с трудова активност, като пенсионното произвеждане за част от тях към момента не е завършило, според нормативно открития период от 4 месеца за изговаряне на пенсионния орган.

Както е известно, лицата с подадени заявки в интервала от 01.01.2019 година до 03.05.2019 година за разпределяне на пенсия, обвързвана с трудова активност, с начална дата след 31 декември 2018 година, както и тези от тях, на които е била отпусната такава пенсия до 04.05.2019 година, могат да упражнят еднократно правото си на избор за по-благоприятния за тях метод за пресмятане на самостоятелния им коефициент. От този ред досега са се възползвали към 2200 лица.

Електронната услуга " Изчисляване на планирана пенсия " е налична и за независимо прилагане от лицата на интернет страницата на Национален осигурителен институт посредством публикуван от института личен идентификационен код (ПИК). От 4 май т.г. до момента през тази услуга са направени информации с ПИК за близо 36 000 лица.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР