През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът

...
През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът
Коментари Харесай

Министър Петкова: Няма как да имаме АЕЦ ``Белене`` без разговори с Русия

През месец октомври би трябвало да бъде нотифициран пред Европейска комисия механизмът за потенциал на Топлоелектрическа централа ''Марица-Изток'' 2. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти.

Във връзка с Топлоелектрическа централа ''Марица-Изток'' 2 тя уточни, че процесът се развива.

,,Ние сме изпратили информация до Европейска комисия, която е обвързвана с нашето желание да увеличим капитала на Топлоелектрическа централа ''Марица-Изток'' 2. Отделно от това Българският енергиен холдинг подписа контракт преди броени дни с съветник, който да създаде механизма за потенциал и до края на месец октомври той би трябвало да бъде нотифициран пред Европейска комисия. Работим напълно целеустремено в тази посока. Всички знаем какъв брой са значими въглищните централи, които дават 46% от електрическата сила на страната'', уточни тя.

Във връзка с подаването на поръчки за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ ''Белене'' министърът разясни, че на 19 август изтича срокът за това.

По думите ѝ в ход е процедура, а тя е с написани условия. На въпрос какво следва след тази дата 19 август Теменужка Петкова посочи, че датата не е сакрална, а по-скоро началото на същинската част на стратегически вложител.

,,След това на база на тези заявки комисия, която се състои от членове от Министерство на енергетиката, от БЕХ, от Националната електрическа компания, ще прегледа всички постъпили заявки и ще дефинира къса листа на компании, с които би желала да води договаряния. Тогава ще се насочи покана до съответните компании, с които ние считаме, че е добре да бъдат извършени подобен вид договаряния. Те ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта. След това следва същинската част от договарянията. Така че 19 август е началото на същинската част от процедурата за АЕЦ ''Белене''. Индикативният период, който ние сме определили на база на обособените стадии от процедурата е в границите на 12 месеца. Това са въпреки всичко комплицирани договаряния. Тук става въпрос за доста значими неща, доста значима процедура'', обясни в детайли министърът на енергетиката.

На въпрос дали може да се премине към директни диалози с руснаците министърът отвърна, че ''Росатом'' е конструктор на плана.

,,Ние какъвто и вид да осъществяваме, няма по какъв начин да се мине без диалози с нашите сътрудници от ''Росатом'', добави още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР