През месец май се очакват температури до 33 градуса. Това

...
През месец май се очакват температури до 33 градуса. Това
Коментари Харесай

До 33 градуса през май

През месец май се чакат температури до 33 градуса. Това предвиждат от Националния център по метеорология и хидрология (НИМХ) за Българска национална телевизия.

Като цяло май се обрисува естествен съгласно Национален институт по метеорология и хидрология. Средната месечна температура ще бъде към нормата , която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и по високите полета - към 15-16 градуса, във високите елементи на планините над 2 000 метра - от 2 до 5 градуса, а в подножията - към 13 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще са най-вече сред 5 и 10 градуса , по-ниски в края на първото десетдневие, изключително в котловините и по високите полета на Западна България. Най-високите температури през май ще бъдат сред 28 и 33 градуса.
 Снимка 344350
Източник:

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата в западната половина от страната и към нормата в източната. Месечна норма на преваляванията е сред 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма - сред 30 и 50 mm, в планинските и припланински региони - от 70 до 140 mm, изясняват метеоролозите.

Първите 10 дни от май ще бъдат релативно по-хладни от нормалните. Облачността ще е по-често забележителна и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Към 3-4-ти се чака стопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, основно над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми, предвиждат метеоролозите.

През идващите дни до края на интервала температурите ще се намаляват. Облачността ще е постоянно забележителна и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии . В края на десетдневието, при изясняване и намаляване напразно. По високите полета и в котловините ще се основат и условия за слани .
 Снимка 418407
Източник:

В началото на второто десетдневие се чака усъвършенстване на времето и постепенно покачване на температурите.
В средата и в края на десетдневието още веднъж ще е неустойчиво с развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще бъдат близки до нормалните.

През третото десетдневие температурите релативно ще се покачат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни валежи и гръмотевични стихии след обяд и преди среднощ.
 Снимка 349753
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР