През месец май, по повод 110 години от рождението на

...
През месец май, по повод 110 години от рождението на
Коментари Харесай

39 романа се състезават в първото издание на Европейска литературна награда Димитър Димов

През месец май, във връзка 110 години от рождението на огромния български публицист и ерудит Димитър Димов, ще бъде връчена първата Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “.

Престижният приз, който има за цел да отличи модерни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език, бе основан през предходната година от известната писателка и щерка на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит, под патронажа на кмета на Община Варна.

Право да предлагат имаха единствено издателите, които по правилник могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 година Крайният период за подаване на поръчки за номинации бе 15 януари. Издателствата, кандидатствали със свои творби за състезанието, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на премията е 39, като 28 от тях са на български създатели и 11 – на европейски. Имената на петимата финалисти ще бъдат оповестени обществено на 31 март. Всеки от тях ще бъде поканен публично на церемонията по връчване на влиятелното отличие.

Европейска литературна премия " Димитър Димов “ е първата премия, за която се състезават по едно и също време родни и задгранични създатели, издадени на български език. Наградният фонд е в размер на 10 000 лв. и ще бъде връчен персонално на създателя на романа-победител в края на месец май тази година – по време на фестивала ВарнаЛит в Морската столица.

Екипът на Европейска литературна премия " Димитър Димов “ благодари на всички издателства, които се включиха в състезанието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР