През месец май частните криптовалутни инвеститори и блокчейн гиковете очаровано

...
През месец май частните криптовалутни инвеститори и блокчейн гиковете очаровано
Коментари Харесай

Forbes: причините за скока на биткойна са Тръмп, Оруел и търговските войни

През месец май частните криптовалутни вложители и блокчейн гиковете очаровано следиха неочакваното повишаване на малко позабравения дигитален актив, който бе извънредно гореща капиталова концепция през 2017-2018 години. В началото на месеца курсът на биткойна по отношение на $ излетя от $5300 до съвсем $8400. И макар, че на 16 май бе направена внезапна промяна на цената, курсът на главната криптовалута си остана над $7000, каквото не неговото равнище през месец юли предходната година.

Каква е повода за тази толкоз бърза реанимация на цифровите валути? Очевидно е, че главната причина е масирания отлив на капитал от Китай на фона на утежняването на външнотърговската обстановка. Вашингтон и Пекин най-неочаквано за международния пазар прекъснаха комерсиалните договаряния. На 10 май американските управляващи покачиха импорта от Китай на сума от $200 милиарда. Очаква се въвеждането на мита и за останалите необмитени китайски артикули, което ще генерира още $300 милиарда.

Тези дейности доведоха до спада на курса на юана по отношение на $. Курсът на китайската валута се приближи до 7 юана за $. Едновременно с това биткойнът се ускори по отношение на американския $.

На този декор китайските банки стегнаха разпоредбите за даването на долари в брой на своите клиенти. Според неофициална информация, Народната банка на Китай принуждава своите клиенти да изясняват, защо им е нужна американска валута, когато те се пробват да изтеглят над $3000. Досега тази процедура се прилагаше, когато хората желаеха да изтеглят над $500. Медиите оповестиха, че китайските банки сформират черни описи на клиентите, които постоянно теглят долари и в последна сметка не им разрешават да изтеглят повече от $100 – $200.

Всичко това навежда на мисълта, че ралито на биткойна се дължи на китайските физически лица, които желаят да изведат капитала си от страната, тъй като се притесняват от спомагателното намаляване на китайския юан.

Ръстът на главната криптовалута отчасти се дължи и на закриването на късите позиции от страна на спекулантите. В края на април и началото на месец май късите позиции по фючърсите на Чикагската стокова борса (CME) доближиха исторически най-много. Спекулантите „шортиха“ 1093 фючърса или 6 195 BTC (около $38 милиона). Но неочакваното рали на биткойна от последните дни очевидно е предиздвикало хедж фондовете да изкупят средствата си от шортселърите, което придаде спомагателна динамичност на биткойна.

Но всички тези фактори са краткосрочни. Така или другояче, китайските вложители, закупили биткойни, рано или късно ще ги продадат за долари.
Какво следва
В дълготрайна вероятност биткойнът вероятно ще си остане същият любопитен социално-икономически опит. Цената на биткойна може да нарасне доста, като аргументите за растежа на тази криптовалута могат да бъдат няколко.

Първо, отводът на всички страни от потреблението на пари в брой в границите на покачване контрола върху обществото, повишение събираемостта на налозите и така нататък В този случай криптовалутите ще станат най-удобната и към този момент тествана подмяна на анонимните разплащания с пари в брой. Тази полемика се води от дълго време, а разплащанията в целия свят последователно стават безкасови и без потребление на пари в брой.

Второ, необятно обсъжданата в Съединени американски щати концепция Modern monetary theory (съвременна/нова парична теория) , съгласно която дефицитът на държавния бюджет няма значение, тъй като страната може да напечата толкоз пари, колкото са нужни

Тази доктрина превзема мозъците както на републиканците (Тръмп и по този начин с всички сили притиска Федералния запас, като го упреква в прекомерно твърда парична политика, която забавя растежа на икономиката), по този начин и демократите (кандидатите за президенти от Демократическата партия оферират финансиране с напечатани пари на обновяването на цялата инфраструктура на САЩ). А консерваторите предсказват, че това ще докара до невиждана хиперинфлация, сходна на тази от Ваймарската република.

Но в Европа и Япония тази доктрина се ползва от доста години (в Япония от 1990-те години, в Европа – от 2010-те), и не се следи нарастване на инфлацията. Очакванията са полемиката на тази тематика да се развихри по време на президентската акция в Съединени американски щати през 2020 година.

И най-после, третият фактор е излизането на институционните и корпоративните вложители . Вече има някои знакови образци – вложения от страна на дарителските фондове на Йейлския университет и Мичиганския университет, платформата Fidelity, проектите на Фейсбук да пусне в послание лична криптовалута и още доста други.

На тези вложители е забавен не толкоз биткойнът, а по-скоро технологиите за цифровизация на активите и премахването на каквито и да било медиатори. Но биткойнът може доста да завоюва от този интерес.
Как да спечелим?
След всичкото, изброено дотук, може да се каже, че оправдано е от 0,5 до 1,0 % от всички активи в портфейла да бъдат биткойни . Това напълно не е доста – при тази диверсификация, даже и биткойнът да стигне нулата, загубата от тази инвестиция бързо ще бъде възобновена.

Но в случай че се осъществен мрачните показания на почитателите на Оруел и страните решат да вземат под надзор всички пари в брой, или новата парична доктрина докара до загуба в доверието към $, то цената на биткойна може да нарасне неведнъж. В този случай, скромните 0,5-1% от активите ще покрият 100% от целия портфейл.

Струва си и деликатно да се наблюдават трендовете на цифровизация на активите. В тази сфера се чака да се появи компания, която да предложи напълно нова финтех концепция и ще е прелестно и печелившо да се взе участие в нейния растеж.

По материали на Forbes
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР