През месец май 1999 година, благодарение на две бургазлийки, домът

...
През месец май 1999 година, благодарение на две бургазлийки, домът
Коментари Харесай

20 години от създаването си празнува Дом за стари хора Цвета и Анка Върбанови в Бургас

През месец май 1999 година, с помощта на две бургазлийки, домът за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови "  отваря порти. Цвета и Анка живеят в чужбина, само че желаят да оказват помощ на хора от третата възраст. Благодарение на тяхно подаяние, в този момент 32 души усещат мястото като собствен дом, а през годините там са живели 180 души.
Домът не е единствено заслон, а е прочут като място, където хората могат да се занимават с разнообразни действия, да творят, да пеят и да се забавляват. Това е повода концертът във връзка 20 годишният рожден да бъде с тяхно присъединяване. Хор “Сребърни талази “, в който вземат участие дами от вкъщи, е един от представилите се в тържеството. Да поздравят възрастните хора със свои осъществявания, на сцената се качиха ученици на детски градини, индивиуални реализатори, танцьори от клуб по спортни танци, тракийски танцови сформира.
Благодарение на клуба по арт терапия доста от творбите ръчна направа, вземат участие в изложения, дарителски акции и други инициативи. Зад положителните практики обаче, стои финансирането без което съществуването на дома не е допустимо.
" Бюджетът на дома за остарели хора в Бургас се делегира от страната. За година той е към 240 хиляди лв.. Сумата е приблизителна, тъй като бюджетът всяка година е друг. Парите са за заплати и прехрана на дома. В множеството случаи не доближават и по тази причина всяка година община Бургас ни дофинансира “, споделя за Actualno.com Живка Турлакова шеф на дома.
На празничния концерт във връзка 20 години от основаването на дома за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови " участваха посетители от община Бургас, другари, спомоществователи, близки на възрастните хора и жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР