През месец март т.г. в комплекс Therma ECO Village в

...
През месец март т.г. в комплекс Therma ECO Village в
Коментари Харесай

Моделът STEM* в обучението беше водеща тема на XVIII Научно-практическа конференция

През месец март т.г. в комплекс Therma ECO Village в Кранево се организира XVIII Научно-практическа конференция „ Математика и информатика – действителности и вероятности “, проведена от Съюза на математиците в България - секция Варна в партньорство с РУО - Варна, Технически университет - Варна, ВСУ “Ч. Храбър ”, ШУ „ Еп. Константин Преславски “ и ДИКПО - Варна.
Програмата на конференцията включваше отчети от региона на математиката, информатиката, осведомителните технологии и методите за тяхното преподаване и проучване в другите просветителни степени. Акцентът бе върху методиката на консолидиране на науки, технологии, инженеринг и математика в образованието (STEM). Проведоха се полемики по научни и образователни проблеми, свързани с използването на новите нормативни документи. В работата на конференцията взеха присъединяване специалисти от МОН и РУО - Варна, учители, преподаватели от висши учебни заведения, общо: 160 участници.
Официални посетители и лектори на конференцията бяха: държавен специалист Силвия Кънчева, МОН; основен специалист Маня Манева, МОН; д. и. Венцеслава Генова, шеф на РУО - Варна.
Членовете на СМБ, както и всички учители по математика, информатика и осведомителни технологии от района, участваха интензивно в съставянето на програмата на конференцията с отчети, слагане за обсъждане на избрани проблеми, споделиха собствен опит.
Председателят на СМБ - секция Варна - проф. Здравко Славов поздрави гостите с “Добре пристигнали! ” и откри конференцията. Приветствие към всички посетители и участници сервира доктор Венцеслава Генова, шеф на РУО - Варна. Пленарният отчет на тематика: “Интегриране на науки, технологии, инженеринг и математика в образованието ” изнесоха доцент доктор инж. Медиха Хамза и доцент доктор инж. Тодорка Георгиева от Технически университет – Варна. Те подчертаха в ревюто си както нуждата от STEM преподаването, по този начин и постигнатото и компликациите в тази област. Във висшите учебни заведения материалната база за такова образование е задоволително добре развита, а водещи компликации са неналичието на педагогичен модели на това консолидиране на науките и незадоволително електронни материали.
Със идващия отчет " Моделиране на STEM образование " създателите - доктор Елена Колева, доктор Севдалина Георгиева и Красимира Белецова, показаха пред колегията научен модел на STEM образование с приложението му в интегриран урок по химия, математика и физика в 10. клас.
Презентациите на приложението на STEM образованието се насочиха към прогимназиален стадий: Емилия Михайлова от ОУ “Й. Йовков ” - Варна и учителките Ивелина Енчева и Силвия Стефанова от ОУ “П. Волов ” - Варна показаха своя опит в европейски планове. Заедно със свои европейски сътрудници, преподавателките са създали и провели междупредметни уроци и споделиха постигнатото. Като съществени компликации при реализирането на STEM образование в междинното обучение се обрисуваха още веднъж неналичието на педагогичен модели, незадоволителните електронни запаси на български език и настоящото положение на материално-техническата база в учебно заведение.
Интересни за гостите и участниците бяха и презентациите на Борис Георгиев “Мисия за бъдеще ” и на Алекса Тачев “Аз мога тук и в този момент ”. Двамата участници в конференцията въодушевено описаха за главните цели на техните инициативи и за опциите на учителите по математика и информатика от района да вземат участие в тях.
Един от акцентите на конференцията беше полемиката с специалистите от МОН Силвия Кънчева и Маня Манева, към които авансово бяха събрани и заложени въпроси от колегията. Повечето от тях бяха свързани с националното външно оценяване след 10 клас и с образуването на междинния триумф в дипломата за приключено приблизително обучение на финала на втория гимназиален стадий.
Във втория ден на конференцията участваха докладчици от сферата на приложението на осведомителните технологии в процеса на образование. Колегите показаха разнообразни софтуерни и хардуерни решения за класната стая: “Социални мрежи и уеб решения ” (Валентина Петрова от СУ “Св. Кл. Охридски ” - Варна), “Adobe Spark - съвършения безвъзмезден учебен инструмент ” (Вяра Дукова и Мария Петрова от VІІ СУ “Н. Геров ” - Варна), “Софтуер за електронни проби ” (Лидия Димчева, Спортно учебно заведение “Г. Бенковски ” - Варна), както и своя опит с възпитаници от присъединяване им в разнообразни планове за NASA (Елена Димитрова, МГ „ Д-р П. Берон “ - Варна), седмица на кодирането (Елеонора Павлова, МГ „ Д-р П. Берон “ - Варна). “Още нещо за интерактивната математика ” или за опциите на модерни способи и осведомителните технологии за показване и моделиране на образователното наличие по математика споделиха Веселина Иванова и Тодор Янков преподаватели в ЧЕУ “Малкият принц ” – Варна.

*STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР