През месец февруари 2014г. Върховна административна прокуратура е извършила проверка

...
През месец февруари 2014г. Върховна административна прокуратура е извършила проверка
Коментари Харесай

Aдминистративната прокуратура проверявала ДАБЧ от 2014 г.

През месец февруари 2014г. Върховна административна прокуратура е направила инспекция по реда на надзора за правда на дейностите по издаване на удостоверения за български генезис в Държавна организация за българите в чужбина, оповестиха от държавното обвиняване.

В хода на инспекцията са открити осъществени престъпления, свързани с неспазване на условието на член 15, ал.2 вр. с §2, т.1 от ЗБГ и на член 3 ал.1, т.2 от Закона за българите, живеещи отвън Република България.

На 20.02.2014г. Върховна административна прокуратура сезирала ръководителя на ДАБЧ за предприемане на съответни дейности за недопускане на престъпления.

През месец август 2016 година Върховна административна прокуратура още веднъж е направила инспекция по реда на надзора за правда на дейностите по издаване на удостоверения за български генезис в Държавна организация за българите в чужбина.

Констатирани са нарушавания, свързани с неспазване на условието на член 15, ал.2 вр. с §2, т.1 от ЗБГ на периода по член 15 ал.3 от ЗБГ и на член 59 ал.1 т.7 от Административнопроцесуален кодекс.

На 18.08.2016 година ВАП още веднъж е алармирала Председателя на ДАБЧ за предприемане на дейности за законосъобразно издаване на удостоверения за български генезис единствено при съществуване на законните предпоставки за това.

През месец юли 2018 година Върховна административна прокуратура се е самосезирала по изявления в медиите за това, че са налице над 114 случая на приемане на българско поданство от лица, търсени от Интерпол.

На 09.07.2018 година наблюдаващият прокурор от ВАП сезирал министъра на правораздаването и на съображение член 145 ал.1, т.3 от Закона за правосъдната власт е указал да се разпореди осъществяване на инспекция от Инспектората по член 46 от Закона за администрацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР