През месец декември времето беше динамично, като след продължителното засушаване

...
През месец декември времето беше динамично, като след продължителното засушаване
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза за периода 4-10 декември...

През месец декември времето беше динамично, като след продължителното засушаване в земеделските региони на Южна България паднаха обилни превалявания, най-вече от дъжд (Ямбол 67 mm, Сливен 76 mm, Чирпан 82 mm, Казанлък 71 mm, Хасково 116 mm, Кърджали 111 mm, Пловдив 63 mm, Пазарджик 69 mm). Минималните стойности бяха сред минус 1.6⁰C и минус 4.6⁰C, като най-студено беше в Казанлък.

Към края на интервала, с понижаването на температурите под биологичния най-малко, житните посеви прекратиха дейна вегетация и навлязоха в условен покой. Поради по-късните сеитби, макар падналите през последните дни превалявания, температурните условия не бяха задоволителни растенията да напреднат в развиване. При преобладаващите площи в региона пшеницата и ечемикът бяха във фаза листообразуване, а при рапицата - начало на розетка.

През декември агрометеорологичните условия в региона ще се дефинират от температури към и под нормалните за интервала, които за Горнотракийската равнина са сред минус 2.0⁰C и минус 3.0⁰C. Прогнозираните превалявания ще са близки до 70 mm. През първото десетдневие се чака междинните температури да са сред 0.0⁰C и 5.0⁰C, като най-студено ще е първоначално и малко преди края на интервала. Възможни са слаби валежи.

През второто десетдневие температурните приходи ще са към и по-ниски от нормалните с най-голяма възможност от превалявания първоначално и към края на интервала. По-високи температури се предвиждат през втората половина на интервала и през третото десетдневие на месеца. При площите, засети със зимни житни култури, основна разлика във фенологичното развиване не се чака. В топлите дни и часове ще протичат слаби вегетационни процеси, само че посевите няма да навлязат в същинската зима добре укрепнали. При рапицата ще има площи, които ще зимуват във фаза розетка, а при житните доста дребна част - в начало на братене.

За информации и профилирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg

032/ 632 422 Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР