През месец декември в пункта за мониторинг на качеството на

...
През месец декември в пункта за мониторинг на качеството на
Коментари Харесай

Три превишения на нормата за фини прахови частици са регистрирани през декември в Русе

През месец декември в пункта за мониторинг на качеството на атмосферния въздух АИС „ Възраждане “ в гр. Русе са регистрирани три денонощия с превишения на средноденощнaта норма (СДН) на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10). Те се дължат на потреблението на твърди горива за отопление в битовия бранш, съчетано с неподходящите климатични условия в края на месеца – високо атмосферно налягане, безветрие и съществуване на мъгла. Нивата на останалите атмосферни замърсители се резервират трайно ниски.

Спазени са законовите условия за средногодишната норма (СГК) за ФПЧ10 за гр. Русе. През последните години средногодишната централизация е под заложената норма от 40 μg/m3. Изчислената за АИС „ Възраждане ” СГК през 2022 година е 38,4 µg/m3.

За миналата 2022 година са регистрирани общо 67 дни с превишения на СДН за ФПЧ10 на годишна база, като не е спазено условието за оптимален брой дни с превишения на СДН за фини прахови частици - до 35 на година. Предстои по специфична методика, създадена през предходната година да се верифицират данните, като превишенията на годишна база ще се понижат с тези, които се дължат на трансграничен транспорт на необитаем прахуляк. Така да вземем за пример, през 2021 година при регистрирани 28 броя дни с превишение на СДН на ФПЧ10, след промяна на дните с транспорт на необитаем прахуляк (5 дни за 2021 година за град Русе) те са приспаднати и верифицираният брой с превишения за годината е бил 23 дни.

В края на предходната година специалистите на РИОСВ-Русе направиха инспекция на община Русе за съблюдаване на заложените ограничения в Общинската стратегия за качество на атмосферния въздух 2021-2026 година Предстои разбор на осъществяването им през 2022 година

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР