През май тази година Световната здравна организация (СЗО) призна зависимостта

През май тази година Световната здравна организация (СЗО) призна зависимостта ...

12 признака, че сте зависими от компютърните игри.

През май тази година Световната здравна организация (СЗО) призна зависимостта от компютърните игри за болест. А всяка болест може да се излекува. Психологът Анета Орлова разказва пред aif.ru за признаците на зависимостта от компютърните игри. Срамежливост, страх от неуспехите, неумение да се изграждат отношения и спокойно да се отстояват граници. Онези, на които тези чувства са познати рискуват да попаднат в капана на компютърните игри, смятат експертите. Много от нас предпочитат бягството от реалността във виртуалния свят. Как да разберете дали вие самите или ваш близък страда от този вид зависимост. Ето които са основните 12 признака:
1. Емоционален подем от играта.
Компютърната зависимост може да възникне в резултат на прекомерен стрес - някои изпадат в депресия, друг отваря за себе си виртуалния свят. В действителност това е бягство от реалността. Психиката не може да се справи и се включва деструктивният режим. 
Първият тревожен сигнал е, че състоянието на човек със зависимо поведение се подобрява. Той изпитва мощен емоционален подем, тъй като майсторството му в играта расте и се повишава авторитета му сред играчите. Често статуса във виртуалния свят се отличава много от този в реалния живот, като последния вероятно не устройва играча.  
2. Игнорират се проблемите
Зависимият човек възприема конфликтите и споровете повърхностно. Освен това не търси начини за разрешаването на такива ситуации, не се стреми да чуе другия и да се справи с проблема. Той просто бяга от тази реалност в другата. 
3. Загуба на интерес за съвместно прекарване на времето
Когато близките хора, партньори, родители, приятели предлагат на зависимия някакъв вариант за съвместно прекарване на времето, той се съгласява неохотно. Често той дори става враждебен и отчужден към околните. 
4. Разговорите за вредата от играта предизвикват гняв
И най-малкият намек за вредата на компютърните игри предизвикват насмешка у зависимия, ирония или гняв. Човекът просто отказва да признае проблема.
5. Зачестяват конфликтите с околните
Рано или късно отношенията с близките се влошават. Търпението на околните не е безкрайно. Ако в началото се опитват да вдъхновят зависимия за друга дейност, но постепенно, виждайки, че няма резултат започва да им омръзва и с мълчалив упрек наблюдават ситуацията. Това се редува с периодични скандали. Атмосферата се нажежава.
6. Проблемите със съня се превръщат в норма
При зависимостта от компютърни игри често се нарушава режимът на сън. Човек се уморява, но не може да спре играта. Сънят е повърхностен и с чести събуждания.
7. Невъзможност да се спре
Всеки ваш опит за разговор към зависимия по време на играта се възприема като агресия. Той реагира със силно раздразнение и не може да става и дума да спре играта.
8. Безконтролно харчене на пари
За да се повиши качеството на играта зависимият започва да харчи все повече и повече пари за своето хоби.
9. Все повече време за играта
Времето, прекарано в игра непрекъснато нараства. В същото време, ако го попита колко време е играл ще занижи часовете.
10. Отказ от храна
Тези хора често избягват физическата активност, не искат да се движат, губят апетит и в по-тежки случаи може да забравят за храната. Количеството кафе и тонизиращите напитки значително нарастват.
11. Душът и банята са в миналото
Някои от най-върлите играчи до толкова затъват, че оставят на заден план и хигиената. 
12. Апатия 
Без компютъра играчът е обзет от силна тревога, депресия, раздразнение и апатия. Затова с цената на всичко се стреми да се върне към играта.

Източник: actualno.com