През май тази година при изкопни работи в частен имот

...
През май тази година при изкопни работи в частен имот
Коментари Харесай

Удължиха проучването на откритата в центъра на Пловдив Триумфална арка

През май тази година при изкопни работи в частен парцел в центъра на Пловдив бяха открити добре непокътнати остатъци от Триумфална арка, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Влиятелни международни медии отразиха събитието. Един месец археологическият екип - Елена Божинова и Камен Станев, установяваха и други забавни находки – добре непокътната антична улица, надпис на древногръцки, възхваляващ император Диоклециан, керамика, архитектурни детайли. Тук откриха и човешки остатъци, свидетелства от времето на готското настъпление през 251 година след Христа и вплетени в страшна история за тройно ликвидиране.

Днес срокът на изследването на обекта бе продължен с още девет дни, като задачата е да се доразкрие южният стълб на арката и да бъдат вдигнати падналите на античната улица архитектурни детайли.

Голяма част от обекта се намира под тротоара на централния бул. " Цар Борис Трети Обединител ", тъй че изследването продължава в границите на разкрития и до момента частен парцел. Подобна арка, само че не по този начин добре непокътната, има на Източната врата в Пловдив, единствено в града под тепетата са открити сходни уреди в цяла България. След финала на разкопките ще се реши каква част да бъде показана. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР