През май тази година азербайджанската държавна петролна компания /SOCAR/ ще

...
През май тази година азербайджанската държавна петролна компания /SOCAR/ ще
Коментари Харесай

Азербайджан и България задълбочават сътрудничеството си в енергетиката

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания /SOCAR/ ще открие собствен офис в България, което е знак за сериозните планове за следващо задълбочаване на съдействието сред България и Азербайджан в енергетиката. Това съобщи президентът Румен Радев след видеоконферентен диалог с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев, който се организира в Баку.

Отварянето на офиса на SOCAR беше контрактувано по време на визитата на Илхам Алиев предходната година в София, а двамата президенти през днешния ден разискаха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България план Solidarity Ring /String/, който разрешава транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се употребява съществуващата инфраструктура на газопреносни мре жи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът добави, че е поканил азербайджанския си сътрудник на посещаване в София в околните месеци, с цел да се контракти присъединението на Азербайджан към плана, като означи, че Solidarity Ring е напълно в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките , тяхната сигурност и диверсификация.

„ Чрез интерконектора сред Гърция и България към този момент получаваме цялостните количества азерски газ при доста положителни условия за България, само че това е единствено началото “ , съобщи Румен Радев.

България и Азербайджан към този момент работят по опциите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при извънредно удобни условия, а дружно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

„ Политическият разговор на най-високо политическо равнище е значимо изискване за задълбочаването на нашето съдействие във всички области от съвместен интерес, освен енергетиката “, уточни Румен Радев. Той добави, че след визитата на президента Алиев в София предходната година е реализиран прогрес за разширение на търговско-икономическите връзки .

Изключително перспективни са партньорствата в сферата на високите технологии и продукция с висока добавена стойност – безпилотните летателни системи, аутомотив бранша, отбранителната промишленост, нефтопреработката, превоза, сателитна галактическа инсталация.

„ Вярвам, че високите упоритости на нашите две страни се срещат точно в съдействието в тези браншове и ние ще продължим да го развиваме “ , уточни президентът.

Разговорът сред президентите Румен Радев и Илхам Алиев се организира посредством видеоконферентна връзка. Българският държавен глава даде позитивен резултат от тест за Коронавирус и след това му бяха направени още два теста, които бяха негативни. Въпреки че президентът Радев се усеща добре, няма никакви признаци и беше тестван двукратно негативно, той анулира присъединяване си в Десетия световен конгрес в Баку .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР