През май САЩ забрани на китайския технологичен гигант Huawei да

...
През май САЩ забрани на китайския технологичен гигант Huawei да
Коментари Харесай

САЩ проучват дали да забранят използването в страната на произведено в Китай 5G оборудване

През май Съединени американски щати забрани на китайския софтуерен колос Huawei да купува значима за него американска технология без особено утвърждение

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп изследва опцията да вкара условие идващото потомство телекомуникационно съоръжение 5G в Съединени американски щати да бъде проектирано и създадено отвън Китай. Това оповестява Wall Street Journal, като се базира на източници, осведомени с тематиката.

Според тях е почнало изследване след появилите се опасения за киберсигурността на Съединени американски щати, което би трябвало да продължи 150 дни. Като част от него представители от Белия дом са сложили пред производителите на телекомуникационно съоръжение въпроса дали могат да създават отвън Китай американски хардуер, в това число електроника за клетъчни кули, рутери и суичове, както и програмен продукт.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разговорите към момента са на импровизирано равнище, отбелязва изданието. Засега съгласно разпореждането се изисква единствено лист от оферти за правила и регулации до приключването на периода от 150 дни през октомври. Вземането на решение може да отнеме години, добавя вестникът.

През май Съединени американски щати забрани на китайския софтуерен колос Huawei да купува значима за него американска технология без особено утвърждение и на процедура изключи потреблението на съоръжение на китайската компания при американските телекомуникационни мрежи поради опасения, свързани с националната сигурност.

Пренареждане

Едни възможни ограничения в тази посока могат да трансформират световното произвеждане и да усилят в допълнение напрежението сред страните. Те могат да накарат най-големите компании, които продават съоръжение на американските оператори - финландската Nokia и шведската Ericsson, да реалокират главните интервенции отвън Китай. Nokia и Ericsson са най-големите производители на клетъчно съоръжение в света след Huawei.

Съединени американски щати е най-големият пазар за телекомуникационно съоръжение и свързани услуги и инфраструктура, като годишният му размер е 250 милиарда $. В същото време в Съединени американски щати няма огромен производител на клетъчно съоръжение.

Вашингтон от дълго време се тормозят, че Пекин може да подреди на китайски инженери да основат задни малки врати в сигурността на технологиите, създадени в Китай. Тези дупки в отбраната могат да бъдат употребявани за шпионаж.

Натискът да се диверсифицират международните вериги за произвеждане и доставка е част от по-големия конфликт сред Съединени американски щати и Китай, който обгръща технологиите и търговията. Очаква се президентите на Съединени американски щати и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин да беседват на срещата на Г-20 в Япония и да дадат посока на бъдещите търговски връзки сред двете най-големи международни стопански системи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР