През май регистрираната безработица достигна най-ниското си равнище от създаването

...
През май регистрираната безработица достигна най-ниското си равнище от създаването
Коментари Харесай

Безработицата продължава да се свива и през май

През май записаната безработица доближи най-ниското си ниво от основаването на Агенцията по заетостта - януари 2002 година Отчетената стойност от 5.3% бележи стесняване на месечна и на годишна база надлежно с 0.3 и 0.8 процентни пункта, оповестява ведомството.

В края на май записаните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като снижението по отношение на април е с 9 027 души. Спрямо май 2018 година те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 18 897, като от тях 1464 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 6 843 души посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също разчитат да намерят своите фрагменти. Нови 608 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа, показва ведомството.

20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 459 души от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР