През май растежът на заетостта в САЩ се забави изненадващо

...
През май растежът на заетостта в САЩ се забави изненадващо
Коментари Харесай

САЩ създаде едва 75 000 работни места през май

През май растежът на заетостта в Съединени американски щати се забави изненадващо внезапно до 75 хиляди нови работни места, което като че ли е сигнал, че американските компании са много по-предпазливи при наемането на личен състав във времена на забавящ се световен стопански растежи и на ескалиращото комерсиално напрежение, съобщи БНР.

Неселскостопанската трудова претовареност се усили през май с едвам 75 000 нови работни места при осреднени упования на финансовите пазари за по-солиден напредък с към 180 000, демонстрират данни на Министерството на труда. В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха солидна низходяща проверка с общо 75 000 работни места, като тези за март бяха ревизирани надолу до 153 000 (от предходна оценка за напредък със 196 000), а тези за април бяха ревизирани в низходяща посока до 224 000 (от предходна оценка за растеж с цели 263 000).

Въпреки по-слабите данни за заетостта, равнището на безработица в Съединени американски щати стабилизира през май в априлското 49-годишно дъно от 3,6% (най-ниска безработица от декември 1969-а година), потвърждавайки упованията на финансовите пазари.

През май в частния бранш на американската стопанска система бяха разкрити скромните 90 000 работни места, а в държавния бранш бяха съкратени 15 000 работни места. Броят на наетите в областта на професионалните и бизнес услуги се усили с 33 000, в хотелиерския и ресторантьорски бизнес - с 26 000, а в опазването на здравето - с 16 000, до момента в който в индустрията бяха разкрити едвам 3000 нови работни места, а в строителството - единствено 4000.

Средното почасово възнаграждение на труда в Съединени американски щати пък набъбна през май с 6 цента, или с 0,22% по отношение на април, достигайки 27,83 $ на час. На годишна база растежът на осредненото възнаграждение на труда обаче се забави до 3,1% от 3,2% през април, до момента в който прогнозите на финансовите пазари бяха за следващо покачване с 3,2 на 100. По-слабият от предстоящото напредък на часовото възнаграждение е следващ знак за липата на сериозен инфлационния напън макар към момента мощната трудова претовареност и рекордно ниска безработица. Продължителността на междинната работна седмица се намали през май до 34,4 часа от 34,5 часа месец по-рано.

Рязкото закъснение при разкриването на нови работни места идва на фона ескалацията на комерсиалните напрежения на Съединени американски щати с два техни значими търговски сътрудници като Китай и Мексико. Мнозинството икономисти предизвестяват, че комерсиалните война могат да подкопаят американската стопанска система, като слабите данни за май и низходящата проверка на данните за заетостта през предходните два месеца наподобява в поддръжка на упованията за закъснение на водещата международна стопанска система.

В същото време данните за часовото възнаграждение на труда не са причина за сериозен инфлационен напън.

Всички това евентуално ще ускори спекулативните упования от последните дни, че Федералният запас ще се наложи да понижи лихвените ставките през идващите месеци до края на годината. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР