През май инфлацията в САЩ нараства слабо. Скокът на цените

...
През май инфлацията в САЩ нараства слабо. Скокът на цените
Коментари Харесай

Слабо се повишава инфлацията в САЩ през май

През май инфлацията в Съединени американски щати нараства едва. Скокът на цените на храните беше обезщетен от по-евтиния бензин. Това допуска, че сдържаната инфлация може да усили натиска върху Федералния запас да прибегне до скорошно понижаване на лихвените ставки, оповестява БНР.

``
реклама

Според Департамента по труда, показателят на потребителските цени (CPI) набъбна предстоящо през май с 0,1% по отношение на април, която се увеличи с 0,3 на 100. На годишна база растежът на потребителските цени се забави до 1,8% от 2,0% през април и при осреднена прогноза на финансовите пазари за инфлация от 1,9 на 100.

Цените на бензина се намалиха през май с 0,5% на месечна база след растеж с 5,7% през април, до момента в който цените на храните набъбнаха с 0,3% след намаляване с 0,1% месец по-рано. Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за четвърти следващ месец с едвам 0,1% при упования за покачване с 0,2% по отношение на април, до момента в който растежът на главната инфлация на годишна база се забави през май до 2,0% от 2,1% през предходния месец и при упования за покачване с 2,1 на 100.

Трябва да се има поради, че точно главният CPI показател се следи от Фед като един от значимите знаци за положението на инфлацията в Съединени американски щати. Въпреки че главната инфлация продължава да нарастват към и над значимото целево равнище на банката от 2 на 100, продължава да няма индикации, че това може да докара до внезапно повишение на ценовия напън.

Днешните данни могат да засилят пазарните спекулативни упования, че Федералният запас ще прибегне в скоро време до понижаване на главната американска рента на фона на растящите търговски напрежения, забавящия се стопански напредък и внезапното понижаване при разкриването на нови работни места през май. Редовното съвещание на Фед е през идната седмица (18-ти и 19-ти юни), като пазарните участници се надяват тогава централната банка на Съединени американски щати да алармира за идно намаляване на федералната фондова рента с 0,25% още на идната среща през юли, като до края на 2019-а година има най-малко две понижения на лихвената ставка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР