През май инфлацията в САЩ нараства слабо. Скокът на цените

...
През май инфлацията в САЩ нараства слабо. Скокът на цените
Коментари Харесай

Слабо се повишава инфлацията в САЩ през май

През май инфлацията в Съединени американски щати нараства едва. Скокът на цените на храните беше обезщетен от по-евтиния бензин. Това допуска, че сдържаната инфлация може да усили натиска върху Федералния запас да прибегне до скорошно понижаване на лихвените ставки, оповестява БНР.

Според Департамента по труда, показателят на потребителските цени (CPI) набъбна предстоящо през май с 0,1% по отношение на април, която се увеличи с 0,3 на 100. На годишна база растежът на потребителските цени се забави до 1,8% от 2,0% през април и при осреднена прогноза на финансовите пазари за инфлация от 1,9 на 100.

Цените на бензина се намалиха през май с 0,5% на месечна база след растеж с 5,7% през април, до момента в който цените на храните набъбнаха с 0,3% след намаляване с 0,1% месец по-рано. Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за четвърти следващ месец с едвам 0,1% при упования за покачване с 0,2% по отношение на април, до момента в който растежът на главната инфлация на годишна база се забави през май до 2,0% от 2,1% през предходния месец и при упования за покачване с 2,1 на 100.

Трябва да се има поради, че точно главният CPI показател се следи от Фед като един от значимите знаци за положението на инфлацията в Съединени американски щати. Въпреки че главната инфлация продължава да нарастват към и над значимото целево равнище на банката от 2 на 100, продължава да няма индикации, че това може да докара до внезапно повишение на ценовия напън.

Днешните данни могат да засилят пазарните спекулативни упования, че Федералният запас ще прибегне в скоро време до понижаване на главната американска рента на фона на растящите търговски напрежения, забавящия се стопански напредък и внезапното понижаване при разкриването на нови работни места през май. Редовното съвещание на Фед е през идната седмица (18-ти и 19-ти юни), като пазарните участници се надяват тогава централната банка на Съединени американски щати да алармира за идно намаляване на федералната фондова рента с 0,25% още на идната среща през юли, като до края на 2019-а година има най-малко две понижения на лихвената ставка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР