През май германските бизнес нагласи се възстановяват частично от катастрофалния

...
През май германските бизнес нагласи се възстановяват частично от катастрофалния
Коментари Харесай

Германската икономика отново вижда светлина

През май немските бизнес настройки се възвръщат отчасти от пагубния срив през предходния месец, защото фирмите гледат с оптимизъм на последователното разхлабване на рестриктивните ограничения в страната, които бяха наложени за ограничение разпространяването на ковид.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, отскочи през май до 79,5 пункта от 74,2 пункта през април, когато показателят означи рекорден месечен спад и най-ниско равнище от Обединението на Германия през 1990 година, съобщи БНР. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо усъвършенстване на показателя към 78,5 пункта.

Това усъвършенстване се дължи на внезапно повишение на бъдещите бизнес упования, само че при ново намаление на оценката за настоящата бизнес обстановка.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия, се намали през май до 78,9 пункта от 79,4 пункта през април, до момента в който показателят на Ifo института за бъдещите бизнес упования през идващите шест месеца отскочи мощно до 80,1 пункта от 69,4 пункта месец по-рано.

"Настроението измежду немските компании стартира да се възвръща след пагубния предишен месец ", означи президентът на института Ifo Клеменс Фуест и добави: "Очакванията за идващите месеци се усъвършенстваха доста ".

Съществено усъвършенстване през сегашния месец регистрират бизнес показателите в обособените стопански браншове, в това число в индустрията, в областта на услугите, търговията и строителството.

Въпреки че доста компании към момента усещат негативното влияние от въведените ограничаващи антивирусни ограничения, има очаквания, изразени чрез техните бизнес настройки, предвид на почналото разхлабване на тези ограничения, уточни водещият немски институт и добави, че индустриалният бранш е към момента песимистично надъхан по отношение на бъдещето.

Карантинните ограничения, които бяха въведени след средата на март, предизвикаха навлизането на немската стопанска система в криза през първото тримесечие, когато Брутният вътрешен продукт се сви най-силно от началото на 2009 година насам, като се чака още по-дълбока криза през второто тримесечие.

Икономистът от Ifo - Клаус Волрабе уточни, че институтът чака двуцифрено стесняване на стопанската система през второто тримесечие, само че добави, че фирмите чакат износът да намалее по-малко трагично предвид на възобновяващата се икономическа интензивност.

"Германската стопанска система още веднъж вижда светлина в края на тунела. Но към момента сме надалеч от оптимизма ", означи той.

Според икономистът Карстен Бжески от банката ING "съживяването на икономическата интензивност и завръщането на оптимизма са горещо приветствани, само че несъмнено не са причина за блаженство или даже за самоувереност ".

Той добави: "Дори при по-благоприятен сюжет на последователно унищожаване на ограничаващите ограничения и без втора вълна на ковид, немската стопанска система надали ще се върне на равнищата си от преди рецесията преди 2022 година ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР