През май бизнес климатът се подобрява в сравнение с април.

...
През май бизнес климатът се подобрява в сравнение с април.
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява

През май бизнес климатът се усъвършенства спрямо април. Това се дължи на усъвършенстване във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги, оповестиха от Националния статистически институт. Промишленост
Бизнес климатът в индустрията се усъвършенства основно заради оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно актуалната индустриална интензивност се прави оценка като леко усъвършенствана, до момента в който прогнозите им за идващите три месеца са по-резервирани.
Основният фактор, объркващ активността, остава несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ.
Относно продажните цени в индустрията мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство
През май бизнес климатът в строителството се усъвършенства, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Мненията им по отношение на актуалната строителна интензивност, както и упованията им за активността през идващите три месеца, са по-оптимистични. Последната анкета обаче регистрира нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ не престават да бъдат главните проблеми за развиването на бизнеса.
По отношение на продажните цени в строителството упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно
Бизнес климатът в търговията на дребно се усъвършенства вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Същевременно и в прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, по този начин и от външния пазар) през идващите три месеца се записва нараснал оптимизъм.
Основните спънки за развиването на бизнеса остават свързани с конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.
Относно продажните цени преобладаващите упования на търговците са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Услуги
През май бизнес климатът в бранша на услугите се усъвършенства, което се дължи на усъвършенстваните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-благоприятни са и мненията им във връзка с актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Най-сериозните усложнения за активността в бранша не престават да бъдат конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, въпреки че през последния месец се следи понижение на отрицателното въздействие на втория фактор.
Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР