През май Белият дом реагира гневно на снимки, които показваха

...
През май Белият дом реагира гневно на снимки, които показваха
Коментари Харесай

Как руският посланик в САЩ стана "най-радиоактивният човек във Вашингтон"

През май Белият дом реагира яростно на фотоси, които посочваха президента Тръмп да се смее с съветски публични представители в Белия дом. На оповестените от организация ТАСС до президента се виждаха двама посетители - съветският външен министър Сергей Лавров и посланикът на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк, посланик, чието име ненадейно нашумя в последните месеци и стана мотив за значително кавги.

Днес Кисляк е толкоз " радиоактивен ", че всички високопоставени чиновници в американската администрация се надпреварват да отхвърлят контакти с него. Този развой надалеч не се лимитира до републиканците - през април водачът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси разгласи, че в никакъв случай не се е срещала с него, и се наложи да отдръпна думите си след появяването на фотоси, които ги посочваха на една маса през 2010 година За сваления консултант по националната сигурност Майкъл Флин срещите се оказаха съдбоносни, те навредиха на репутацията на министъра на правораздаването и основен прокурор Джеф Сешънс и станаха мотив за доста изявления за зетя на Тръмп Джаред Къшнър.

Бившият началник на акцията за президент на Барак Обама Дейвид Акселрод даже се пошегува в " Туитър ": " Думата " Кисляк ", наподобява, значи " забравих " на съветски. " " Виновен " ли е обаче дипломатът, демонизиран от някои издания в Съединени американски щати, за нещо в тази рецесия, или тя би трябвало да се свързва единствено с работата на по-високо равнище във Вашингтон и Москва? Тези отговори търси " Нюзуик " в публикация за работата на Кисляк, откогато поема дипломатическата задача на Русия през 2008 година

Всеки дипломат търси контакти

Бивши американски чиновници, работили тясно с Кисляк, се съмняват той да е имал планове, разнообразни от това да прави работата си. " Той постоянно се държеше доста професионално ", споделя някогашният американски дипломат в Москва Майкъл Макфол, заемал поста сред 2012 и 2014 година По времето, по което Макфол е старши консултант в Белия дом, той има чести контакти с съветския посланик. Работата на Кисляк е " да реализира допустимо най-вече контакти, както и да пази политиките на държавното управление си. Винаги се е справял и с двете доста ефикасно. Що се отнася до въвличането му в политиката, персонално аз не мисля, че е прекрачил каквито и да било граници. "

Не може обаче да се каже същото за екипа по прехода на президентската власт. " Всеки дипломат се пробва да построи такива контакти по време на прехода, (но) дейностите на Флин и Къшнър не са естествени ", споделя Макфол, имайки поради някогашния консултант на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин и зетя му Джаред Къшнър. Първият напусна поста си поради премълчани срещи с съветския дипломат. " Защо са се съгласили да се срещнат (с Кисляк)? Не трябваше ли да се концентрират върху построяването на екипа на Тръмп за външната политика? През 2008 година нашият екип по прехода не се срещаше с съветски представители. "

Американското Федерално бюро за следствие е прихванало няколко диалога сред Флин и Кисляк месец преди президентът да встъпи в служба, в които се разискват глобите, наложени от предшественика на Тръмп Барак Обама на Русия. В резултат на ограниченията, включващи дипломатически парцели и довели до най-трудната за преодоляване рецесия за задачата на Москва във Вашингтон от края на студената война, Кисляк написал на Флин малко известие и му се обадил на 28 и 29 декември. Според някогашен чиновник на Руската дипломатическа академия към външното министерство на страната Кисляк е бил " задължен " да стачкува пред всички лица, които могат да имат отношение и дейностите му са били верни.

Макар да няма доказателства, че Флин е предложил каквото и да било на Кисляк, някои анализатори са сюрпризирани от обстоятелството, че Путин отхвърли да отговори реципрочно на глобите - необикновен ход поради досегашната реакция на Москва в сходни обстановки.

" Шофьорът е шпионинът "

След 20-минутна среща със зетя на Тръмп, Джаред Къшнър, американските служби уловили диалог сред двамата, обвързван с опцията за определяне на " скришен канал за връзка " сред Белия дом и Кремъл, който не се следи от разузнаването. " Вашингтон пост " обаче отбелязва, че посланикът бил учуден от предлагането на Къшнър да се употребяват дипломатическите здания на Русия в Съединени американски щати за директни диалози сред Вашингтон и Москва.

Кисляк взе участие в среща сред Къшнър и Сергей Горков, който управлява държавната съветска " Внешекономбанк ", глобена от Вашингтон през 2014 година През последните години съветското разузнаване най-малко веднъж е употребило офиса на банката на " Уолстрийт " за свои цели - през 2015 година Евгений Буряков, заместник-представител на банката в Ню Йорк, е компрометиран като разузнавач и наказан на 10 месеца затвор. " Задграничен офис на държавна компания е напълно естествено място за пращане на шпионин ", споделя пенсиониран чиновник на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), който в този момент е сенатор и не желае да разисква случая обществено. " Не казвайте, че американците не вършат това. " Попитан дали Горков е знаел, че в компанията му има сътрудници, или дали е траял да поддържа връзки с ФСБ, пенсионираният офицер споделя: " Както изясни и президентът (Путин), няма такова нещо като някогашен чиновник на ФСБ. "

Заради връзката с Горков някои свързват Кисляк с разследващите интервенции на Русия в Съединени американски щати. Според Томас Пикъринг, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия и в Организация на обединените нации, " в случай че е разузнавач, Кисляк го е скрил доста добре ". Той изяснява, че не това е методът, по който работят съветските служби - функциите на дипломат и резидент не се припокриват институционално. " Ако оставиш посланика си да е прекомерно мощно обвързван с разследващата активност, това крие големи опасности ", споделя Марк Стаут, някогашен шпионин, който в този момент преподава интернационалните проучвания в университета " Джонс Хопкинс ". Това е изключително значимо поради визията в Русия за " самостоятелност " на службите, които постоянно работят без да пита. Пикъринг се майтапи: " В лимузината не дипломатът, който се води най-отзад, е шпионинът, а водачът. "

Няма потвърдена връзка сред посолството, ръководено от Кисляк, и " дейното мероприятие ", за което приказва уволненият шеф на ФБР Джеймс Коми по време на свързваната с Русия хакерска офанзива против демократите. От една страна, Кисляк в действителност алегорично поддържа Тръмп още напролет на 2016 година на събранието на републиканците през април, като сяда на първия ред по време на речта му, а изобщо не участва на това на демократите. Това по-скоро е обвързвано с нескритото отрицание на Кремъл към Хилари Клинтън и настояванията ѝ за промяна на режима в Близкия изток, както и твърдата ѝ поддръжка за глобите против Русия поради анексията на Крим.

Вероятно хакерската офанзива е целяла по-скоро " да сътвори такава стихия, че Клинтън да е прекомерно заета с вътрешнополитически пожари, с цел да работи против съветските ползи ", счита Марк Галеоти, старши откривател в Института за интернационалните връзки в Прага. Според декласифицирания в края на предходната година отчет на американските служби Русия е посочила " ясно желание " за Тръмп. Според Галеоти обаче Кремъл в действителност е бил доста по-притеснен от Тръмп, в сравнение с демонстрират формалните послания на Москва. " Ударът в Сирия (през май) беше най-големият вероятен призрачен сън за Русия. Америка има президент, който е изцяло непредсказуем и е податлив да употребява мощ. За Русия това е проблем. "


© Associated Press

Грешката на Кисляк

Основното обвиняване от критиците му не е, че той е " разузнавач " - прекомерно е да се счита, че посланиците, даже да не са директно забъркани, не са наясно с активността на службите им в страната хазаин. Големият проблем, написа " Нюзуик ", е, че той не е положил задоволително старания да се намеси в продължаващия години спад в американско-руските връзки - към момента сърдечни през 2008 година, а през днешния ден в най-ниската си точка от години.

За оправянето с кубинската рецесия оказват помощ съответните дипломати на Съединени американски щати и Русия в Москва и Вашингтон - те поучават водачите на страните си и основават втори канал за връзка сред държавните управления и оказват помощ да се избегне нуклеарната злополука в 13 дни на напрежение. В годините на сегашната рецесия дипломатът е извършил единствено част от задачата си - да лобира за дневния ред на Москва във Вашингтон. Той обаче не е деен в това да коментира позицията на Белия дом в Кремъл. " Всички външнополитически произшествия на Русия от последните години - изключително анексията на Крим - се базираха на незнанието за същинския дневен ред на Америка ", споделя почитан европейски дипломат, работил с Русия в последните 3 десетилетия, който обаче няма право да приказва пред медиите. " Путин и вътрешният му кръг имат вяра, че революцията на Майдана е прелом, подкрепян от САЩ; че НАТО е имал желание да завземе военната база в Севастопол. Логиката им беше да нахлуят в Крим и да спасят Севастопол от НАТО. Това обаче се основаваше на изцяло неправилна концепция за действителността. Никой не сподели на Путин: " Чакайте, това е неверно. Познавам Съединени американски щати, те няма да го създадат. "

Мълчанието на Кисляк и отводът му да заеме посредническа роля, която може би би се очаквала от него в сходна обстановка, съгласно анализатори евентуално се корени частично в изцяло отвесната конструкция на властта в администрацията на Путин и несклонността на съветски публични лица да показват възгледи, разнообразни от тези на президента.

" Затворени канали " във Вашингтон и Москва

Не на последно място - по време на кримската рецесия Кисляк няма достъп до значимите фигури във Вашингтон, които биха м помогнали да си сформира по-ясна визия за протичащото се. Решението на Белия дом да ограничи контактите с него е реципрочно, откакто някогашният представител на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол става жертва на нападки в съветските медии и на тормоз от прокремълски юношески групи, а и даже на недвусмислени закани поради срещите си с опозиционни деятели във време на всеобщи демонстрации против Путин. Впоследствие и неговият достъп до взимащите решения в Москва се оказва " отсечен ".

В резултат и Кисляк доста рядко може да се види с тогавашния държавен секретар Джон Кери " Това докара до същински срив в връзките и доверието. До (2012 г.) имахме същински разговор сред тогавашните врагове от студената война. Но (руснаците) сложиха завършек на това и се завърнаха към етапа, в която наскърбяват и демонизират Запада ", споделя някогашен английски посланик, поискал да резервира анонимност.

Според Галеоти обаче има още една причина - каквото и да е осъзнавал Кисляк за американската политика в последните години, Путин просто не би слушал. Нито Кисляк, нито шефът му Лавров, нито външното министерство имат мощен глас в Кремъл в последните години, споделя той. Представители на институцията съгласно него постоянно се оплакват, че " никой не ги слуша, а работата им се е трансформирала в извършване на заповеди и оправяне на бъркотията по-късно ".

" Той доста обича Америка "

Самият Кисляк надалеч не е бил толкоз неосведомен с политическите настройки в Америка. От началото на работата си във Вашингтон през 2008 година той стартира пътувания из Съединени американски щати, с цел да излага посланието на Русия измежду жителите, само че и да изследва настройките в сърцето на Америка. През 2016 година във Форт Рос в Калифорния - символичната граница на тогавашните съветски владения в щата (до 1842 година съветска територия) - той споделя: " Ако извършите лист на нещата, които ни сплотяват против тези, които ни разделят, първият ще е доста по-дълъг и доста по-значим... Ние, най-големите нуклеарни страни в света, имаме специфична отговорност да поддържаме стабилността - и би трябвало да го вършим. "

Кисляк е бил във Форт Рос над 10 пъти и когато локалният музей е пред затваряне поради бюджетни съкращения през 2009 година, води дейна акция, с цел да го избави. " Оставам с усещането, че той доста обича Америка и американците - откритостта и ентусиазма им ", споделя шефът на Форт Рос Сара Суидлър. " Истина е, че той не се колебае да приказва, когато счита, че е видял прояви на " американското двуличие "... само че той поддържа разговора сред руснаците и американците и желае да успее. "

" Мислех, че е по-скоро от остарелия, руски, вид посланици ", споделя в същото време основният прокурор Джеф Сешънс, който се дистанцира от " съветските следствия " поради срещи с Кисляк. Сешънс споделя на чуване пред Сената през юни, че при срещата си с Кисляк предходната година дипломатът защитил анексията на Крим. В доста случаи той нападателно е защитавал линията на Путин за Украйна, Сирия и Чечения.

Откакто стартира абсурдът с екипа на Тръмп и Русия, Белият дом настойчиво упорства, че " президентът подхваща необикновено твърда линия във връзка с Русия ", по думите на представителя Шон Спайсър. В отровната среда, в която всеки ход във връзка с Москва ще се гледа под лупа, сериозните отстъпки към Кремъл в този момент наподобяват невъзможни, каквито и да са били проектите на предизборния щаб на Тръмп по време на срещите с съветски представители.

В този смисъл рецесията с Русия е и нещастието на Кисляк, написа " Нюзуик ". Посланикът, положил доста старания да построи нови връзки с администрацията на Тръмп - задача, която непроменяемо е част от работата му - в този момент се оказва замесен в нов раздор, който евентуално ще продължи и когато двамата държавни глави към този момент не са на постовете си. Накрая, обобщава Пикъринг, Русия се оказа тъкмо толкоз токсична, колкото и самият Кисляк - неразбория, за оправянето с която ще трябват години.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (464)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР