През май 2020 година безработицата в ЕС и в частност

...
През май 2020 година безработицата в ЕС и в частност
Коментари Харесай

Безработицата в ЕС се увеличава, но България изненадва понижение

През май 2020 година безработицата в Европейски Съюз и в частност в еврозоната набъбна много по-слабо от предстоящото, до момента в който в границите на България даже означи изненадващо намаляване, демонстрират данни на европейската публична статистика Евростат.

Безработицата в Европейски Съюз се увеличи през май до 6,7% от 6,6% през април и откакто през месеците февруари и март (преди и в самото начало на коронавирусната пандемия) беше записана най-ниската безработица от 6,4%, откогато Евростат започва ежемесечното си изследване през януари 2000-а година.

В рамките на еврозоната безработицата се увеличи през май до 7,4% от 7,3% през април при упования на финансите пазари за по-силен скок към 7,7 на 100.

За България данните на Евростат пък демонстрират намаляване на равнището на безработица през май до 4,6% от 4,8% месец по-рано.

Трябва обаче да се има поради, че тези много положителни данни за релативно ниска безработица евентуално не отразяват действителните отрицателни вреди, които коронавирусната пандемия нанесе върху стопанската система и заетостта в остарелия континент. След като към през март цяла Европа се оказа под карантина, европейските държавни управления вкараха редица схеми в поддръжка на работните места и стратегии за вдишване на заплатите на наложително пуснати в отпуск трудещи се. Тези стратегии евентуално "замаскират " действителното равнище на безработица. През май също по този начин стартира разхлабването на ограничаващи противоепидемични ограничения и бизнесът още веднъж стартира да се връща на работа.

Според европейската статистика общо 14,366 млн. европейци, от които 12,146 милиона от еврозоната, са били без работа през май, като по отношение на април е регистрирано нарастване на безработните в Европейски Съюз с 253 хиляди, при нарастване в границите на еврозоната със 159 хиляди.

През май общо 2,815 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в Европейски Съюз (ниво на младежка безработица от 15,7%), като това съставлява покачване на младежката безработица със 64 хиляди по отношение на април, когато безработицата измежду младите европейци беше на равнище от 15,4%.

Евростат показа и данни, съгласно които равнището на безработица в България през май се намали до 4,6% от 4,8% през април.

През май 154 хиляди българи са били без работа по отношение на 160 хиляди през април и 140 хиляди година по-рано (през май 2019 г.).

Нивото на младежката безработица в България се намали през май до 12,1% от 14,0% през април, като през петия месец на годината без работа са били общо 18 хиляди български младежи на възраст под 25 години по отношение на 20 хиляди месец по-рано.

Данните на Евростат също по този начин демонстрират, че безработицата измежду дамите в нашата страна остава през май на априлското равнище от 5,2%, до момента в който безработицата измежду мъжете се намалява до 4,8% от 5,0% месец по-рано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР