През май 2020 година безработицата в ЕС и еврозоната нараства

...
През май 2020 година безработицата в ЕС и еврозоната нараства
Коментари Харесай

Безработицата нараства слабо в ЕС през май и намалява в България

През май 2020 година безработицата в Европейски Съюз и еврозоната нараства по-слабо от предстоящото, а в България означи намаляване, демонстрират данните на Евростат.

Безработицата в Европейски Съюз се е повишила през май от 6.6% до 6.7% по отношение на април За съпоставяне преди началото на пандемията беше записана най-ниската безработица от 6.4% от началото на ежемесечното отчитане от Евростат през 2000 година

В рамките на еврозоната безработицата се е повишила през май до 7.4% при 7.3% през април, като упованията на финансовите пазари бяха даже за по-силен скок до 7.7%.

За България данните на Евростат демонстрират намаляване на равнището на безработица през май до 4.6% по отношение на 4.8% през април. През май 154 хиляди българи са били без работа по отношение на 160 хиляди през април и 140 хиляди година по-рано.

Трябва обаче да се има поради, че тези много положителни данни за релативно ниска безработица евентуално не отразяват действителните отрицателни вреди, които коронавирусната пандемия нанесе върху стопанската система и заетостта в остарелия континент. След като към през март цяла Европа се оказа под карантина, европейските държавни управления вкараха редица схеми в поддръжка на работните места и стратегии за вдишване на заплатите на наложително пуснати в отпуск трудещи се. Тези стратегии евентуално " замаскират " действителното равнище на безработица. През май също по този начин стартира разхлабването на ограничаващи противоепидемични ограничения и бизнесът още веднъж стартира да се връща на работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР