През май 2019 г. инспекторите на дирекция Контрол на храните

...
През май 2019 г. инспекторите на дирекция Контрол на храните
Коментари Харесай

13 117 проверки извърши БАБХ през май

През май 2019 година инспекторите на дирекция „ Контрол на храните ” към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) направиха общо 13 117 инспекции в цялата страна. 29 258 кг храни от скотски и неживотински генезис са възбранени и ориентирани за заличаване.

От тях: 25 017 кг сол (морска кристална йодирана – противоречие в наличието на калиев йодид); 1 987, 5 кг куркума (с високо наличие на олово и с генезис Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от скотски генезис (агнешко, свинско и пилешко месо, месни артикули, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без съпътстващи документи и етикети, погрешно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти по член 12 от Закона за храните. Близо 51,6 кг са козунакът и подправките с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикет и партиден номер. Количеството е конфискувано от индустриални обекти, хранилища и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за публично хранене.

Част от изтеглените храни са били погрешно съхранявани, неточно етикетирани и с изминал период на валидност, както и с установени несъответствия по Наредбата за характерните условия за млечните артикули (продажба на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко дружно с млечни продукти) и неотговарящи на условията за качество и надзор за сходство на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без нужните обозначения).

Друга част от храните са без документи за генезис и без здравна и идентификационна маркировка. За откритите нарушавания са издадени 654 наставления и са формирани 96 акта. В страната са затворени три обекта с краткотрайно прекратена активност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР