През май 2019 г. инспекторите на Дирекция „Контрол на храните”

...
През май 2019 г. инспекторите на Дирекция „Контрол на храните”
Коментари Харесай

29 258 кг храни са изтеглени и насочени за унищожаване през май

През май 2019 година инспекторите на Дирекция „ Контрол на храните” към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са направили общо 13 117 инспекции в цялата страна, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

29 258 кг храни от скотски и неживотински генезис са възбранени и ориентирани за заличаване.

От тях: 25 017 кг сол (морска кристална йодирана – противоречие в наличието на калиев йодид); 1 987, 5 кг куркума (с високо наличие на олово и с генезис Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от скотски генезис (агнешко, свинско и пилешко месо, месни артикули, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без съпътстващи документи и етикети, погрешно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти по член 12 от Закона за храните.

Близо 51,6 кг са козунакът и подправките с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикет и партиден номер. Количеството е конфискувано от индустриални обекти, хранилища и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за публично хранене. Част от изтеглените храни са били погрешно съхранявани, неточно етикетирани и с изминал период на валидност, както и с установени несъответствия по Наредбата за характерните условия за млечните артикули (продажба на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко дружно с млечни продукти) и неотговарящи на условията за качество и надзор за сходство на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без нужните обозначения).

Друга част от храните са без документи за генезис и без здравна и идентификационна маркировка. За откритите нарушавания са издадени 654 наставления и са формирани 96 акта. В страната са затворени три обекта с краткотрайно прекратена активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР