През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area обяви

...
През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area обяви
Коментари Харесай

Подводният тунел за €20 милиарда: Един от най-желаните, но и най-критикувани проекти в Европа

През май 2016 година финландската компания FinEst Bay Area разгласи един нехарактерен за дейноста ѝ и много упорит план - построяването на жп тунел сред две европейски столици. Неговата цел е да подтиква растежа в Северна Европа, посредством свързването на Талин и Хелзинки.

Тогава сдружението, зад което стои някогашният изпълнителен шеф на Rovio, основала Angry Birds - Петер Вестербайка, уточни, че реализирането на тази концепция ще коства сред 15 и 20 милиарда евро и градежът ще завърши до 2024 година.

Въпреки сигурните позитиви планът е изправен пред съществени рецензии, в това число и считания за прекомерно нереалистичен период за довеждане докрай. И въпреки всичко кои са преимуществата и минусите на тунела, който би трябвало да свързва Талин и Хелзинки?
 Подводен тунел за €20 милиарда свързва две европейски столици
Подводен тунел за €20 милиарда свързва две европейски столици

Ще редуцира времето за пътешестване с най-малко една трета

Плюсовете

От уеб страницата Emeging Europe в собствен разбор по тематиката показват, че всеки ден 10 000 естонци пътуват до Хелзинки , с цел да стигнат своето работно място. В момента единствената опция за тях е да вземат ферибот, който изминава дистанцията сред двете столици за 2 часа. От друга страна жп линията, която може да бъде построена, ще бъде дълга 100 километра, а пътуването ще лишава 20 минути.

Проектът включва концепцията за построяването на изкуствени острови на разстояние от двата града. По-големият от тях ще се намира на 15 километра от Хелзинки, като там ще бъдат построени търговски комплекси и ще бъдат позиционирани компании. Влаковете ще пътуват по два тунела в двете направления с диаметър от 17 метра.

" Изкуствените острови ще бъдат нужни главно от механически и съображения за сигурност. Там ще се намират спешните изходи и оборудванията за вентилация ", изяснява Кустаа Валтонен от FinEst Bay.
 Снимка 454547
Източник:

Освен практичната позиция планът ще има забележителен позитивен стопански резултат освен върху двете страни, само че и върху целия район. Според изчисленията той ще способства за основаването на 24 000 работни места във Финландия и на още 6000 такива в Естония.
 Най-чаканата премиера - билетите за тунела, свързващ Талин и Хелзинки, са към този момент в продажба
Най-чаканата премиера - билетите за тунела, свързващ Талин и Хелзинки, са към този момент в продажба

50 евро коства пътуването, а откриването е на 24-ти декември 2024 година

През септември тази година беше оповестено проучване, съгласно което след стартирането в употреба на тунела позитивният стопански резултат за двете европейски страни ще бъде в размер на към 300 милиона евро , като от тях към 50 милиона евро е приносът за Естония.

Естонският специалист Талоустуткимус Паси Холм показва, че по време на построяването на линията сред 2021 и 2025 година към брутния вътрешен артикул (БВП) на стопанската система ще бъдат добавени 600 милиона евро или спомагателен растеж от 2,5%. За Финландия числата са надлежно 2,4 милиарда евро или 1,1% към Брутният вътрешен продукт.

В допълнение през 2040 година при постигане на цялостен потенциал по линията ще бъдат осъществявани 52 милиона пътувания годишно . Друг предстоящ резултат е към 20 000 финландци да се реалокират в съседката си, която има доста по-малко население. Те ще могат да останат да живеят там, само че да продължат да работят в родината си.
 Снимка 454548
Източник:

Минусите

На първо място може да се посочат рецензиите против заложения къс интервал за построяването на тунела . През лятото на тази година естонският министър на обществената администрация Яаак Ааб съобщи, че градежът надали ще отнеме толкоз малко време. " Възможно е планирането и самите стадии на построяването да лишават повече време от упованията на FinEst Bay Area ", разяснява той.

Освен това той изрази подозрения по отношение на рентабилността на плана . " При стартирането на подобен огромен план като този въздействията върху околната среда и други опасности би трябвало да бъдат авансово оценени. Включително би трябвало да се има поради какво би се случило, в случай че той остане недовършен или пък в случай че няма обезпечено задоволително финансиране ", счита Ааб.

През септември журналистът и създател Ян-Ерик Уиик, който е специалист в ресора на жп превоза, разяснява от своя страна, че планът няма да бъде стопански преференциален. " Разгледах плана и обърнах внимание на изчисленията. Доколкото мога да схвана въобще няма да има икономическа изгода от него и е невероятно планът да бъде печеливш ", разяснява той. Уиик прави паралел с тунела под Ла Манш сред Англия и Франция и показва, че през първите 25 години от неговата употреба той не е бил печеливш.
 Три китайски компании ще оказват помощ в построяването на тунел сред Хелзинки и Талин
Три китайски компании ще оказват помощ в построяването на тунел сред Хелзинки и Талин

Финландия и Естония са затруднени да свържат столиците си поради Финския залив

Друг значим въпрос, който стои пред плана, е това дали той ще бъде наличен за естонците и финландците. По думите на естонският комисар Хенрик Хололей тунелът няма да направи пътуването за тях по-евтино, а в противен случай . Преди време стана ясно, че билетите за единично пътешестване по линията ще костват 50 евро, а годишната карта - близо 2500 евро.

Не на последно място критиците на плана показват рисковете, свързани с финансирането му и по-конкретно присъединяване на китайски капитал . Значителна част от средствата ще бъдат обезпечени от държавни сдружения от азиатската страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР