През март започва дълбоководен проучвателен сондаж в находището Хан Кубрат

...
През март започва дълбоководен проучвателен сондаж в находището Хан Кубрат
Коментари Харесай

През март започва сондаж в находището Хан Кубрат

През март стартира дълбоководен изследователски сондаж в находището „ Хан Кубрат " в Черно море, край Силистар. Специалният транспортен съд към този момент е в пристанище Бургас и се приготвя за значимото изследване.

Бургас

От геоложките изследвания има съществени очаквания да се открие находище на газ, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Заедно с министърът на енергетиката Теменужка Петкова той се срещна с оборудването и с екипа на сондажния транспортен съд.

Само два такива кораба има в света, а фактът, че единият за повторно ще изследва находище в български териториални води, приказва какъв брой обнадеждаващи са предварителните прочувания, сподели ръководителят на екипа Макс Брауърс.

Обект на прочуването е блокът „ Хан Кубрат ", който се намира на към 30 морски благи против „ Силистар ". Сондажът ще доближи до дълбочина от близо 3 километра. Прецизен GPS и специфични витла, ситуирани на корпуса ще поддържат кораба в една точка.
Томислав Дончев, вицепремиер: Това е висока технология, работим с сътрудник с неправдоподобен опит и просто всички би трябвало да стискаме палци с цел да имаме шанс, предварителните изследвания да се окажат съответни и дай Боже да има газ и или петрол. Това ще стане ясно скоро. " Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това е, може би, една от най-реалните форми на диверсификация на източниците за доставка на енергийни запаси, нещо към което нашето държавно управление се стреми непрестанно. Ние работим в тази посока всекидневно, а каква по-голяма диверсификация от локален рандеман. "
Сондажните действия ще продължат сред 70 и 90 дни, споделиха още от екипа.
 © БГНЕС  Министър Петкова:Добивът на газ в Черно море ще усъвършенства енергийната самостоятелност Министър Петкова:Добивът на газ в Черно море ще усъвършенства енергийната самостоятелност
Местните запаси ще ни спомагат за повече енергийна самостоятелност и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това сподели министърът н...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР