През март китайските изследователи прогнозираха, че ще започнат да произвеждат

...
През март китайските изследователи прогнозираха, че ще започнат да произвеждат
Коментари Харесай

Китай ще прави изкуствено слънце

През март китайските откриватели предвидиха, че ще стартират да създават сила посредством термоядрен синтез до края на 2019 година Засега няма информация това да е станало. Но в това време един от учените, участващи в програмата, наречена HL-2M, заяви, че построяването на термоядрения реактор върви безпрепятствено и той би трябвало да проработи през 2020 година, предава Нова тв, представена от epicenter.bg. Устройството е самобитно „ изкуствено слънце”, затворено в тороидална вакуумна камера, с магнитното задържане и радио-честотното загряване на плазмата. Засега най-хубавата, основана от индивида реплика на термоядрените реакции, протичащи в Слънцето, е водородната бомба.

Ако учените съумеят да схванат по какъв начин да употребяват силата, създадена посредством нуклеарен синтез, това може да обезпечи съвсем неограничен източник на чиста сила за човешката цивилизация. Изследвания на казуса се вършат от десетилетия. Но към момента не е фиктивен метод плазмата да се поддържа задоволително гореща и в това време постоянна, тъй че да се подсигурява непрестанно обединение на атомните ядра, както в Слънцето.

Китайският HL-2M може да е устройството, което най-сетне ще се оправи с това предизвикателство или най-малко ще даде информацията, нужна за решаването на казуса.

„ HL-2M ще даде на откривателите скъпи данни за съвместимостта на високоефективните термоядрени плазми с подходи за справяне с топлината и изчерпването на частиците в сърцевината на устройството”, разяснява физикът Джеймс Харисън. „ Това е един от най-големите проблеми, които стоят пред създаването на термоядрен реактор за търговски цели”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР