През март икономическите нагласи в България и в целия Европейски

...
През март икономическите нагласи в България и в целия Европейски
Коментари Харесай

Икономическите и потребителскит нагласи в ЕС и България през март се подобряват

През март икономическите настройки в България и в целия Европейски съюз се усъвършенстваха след изненадващо утежняване месец по-рано, до момента в който потребителските настройки доближих двегодишни върхове, демонстрират данни от последното ежемесечно изследване на Европейската комисия.

Индикаторът за икономическите настройки (ESI) в еврозоната се увеличи през март до тримесечен връх от 96,3 пункта по отношение на 95,5 пункта през февруари, а в границите на целия Европейски Съюз - до 96,2 от 95,5 пункта месец по-рано.

Подобряването на икономическите настройки се дължи в най-голяма степен на усилване на доверието в бранша търговия на дребно и в по-малка степен в областта на услугите и промишлеността, до момента в който в строителството има стабилизация на равнищата от февруари.

По-нататъшното намаляване на инфлацията и упованията за идно намаление на европейските лихви наподобява оказват поддръжка както и за икономическото, по този начин и за потребителското довери в Европейски Съюз.

Сред най-големите стопански системи в Европейски Съюз, знакът ESI се усъвършенства най-силно във Франция (с 2,6 пункта), Италия (с 1,5 пункта) и по-слабо в Германия (с 0,9 пункта), до момента в който в Нидерландия беше регистрирано утежняване (с 0,7%), както и в Испания (с 0,4 пункта), при стабилизация на икономическите настройки в Полша.

Показателят за потребителското доверие в Европейски Съюз пък се усъвършенства през март до -15,2 пункта от -15,8 пункта месец по-рано, а в границите на еврозоната - до -14,9 от -15,5 пункта през февруари, като това са най-високите равнища на потребителските настройки от февруари 2022 година насам.

Индикаторът за упованията за заетостта (EEI) пък набъбна едва с по 0,1 пункта в Европейски Съюз до 102,3 пункта и в еврозоната до 102,6 пункта, до момента в който упованията за продажните цени понижиха внезапно в секторите търговия на дребно, строителство и услуги, при едва покачване в промишлеността.

Индексът на икономическите настройки за България се увеличи през март до 105,4 пункта, след спада през февруари до 103,6, когато беше достигнато най-ниското равнище на показателя от юни 2023 година, демонстрира последното изследване на Европейската комисия.

Според Европейска комисия има известно усъвършенстване на настройките в българската промишленост (повишение на съответния показател до -0,5 от -1,5 пункта месец по-рано) и по-сериозно в търговията на дребно (до 12,4 от 10,2) и в областта на услугите (до 12,8 от 11,5 пункта), до момента в който в строителството беше отчетно утежняване (до -1,7 от -1,3 пункта месец по-рано).

Индексът на потребителското доверие в България също следва общата наклонност на усъвършенстване в границите на Европейски Съюз, като през март се увеличи до -18,7 от -19,8 пункта.

Индикаторът на упованията за заетостта (EEI) в нашата страна обаче се намали през март до 113,5 от 117,9 пункта месец по-рано.

Въведеният преди време нов индикатор на Европейската комисия за икономическа неустановеност пък спадна през март в Европейски Съюз до 18,7 от 19,8 пункта през февруари, а в границите на еврозоната - до 19,2 от 20,3 пункта.

Показателят на Европейска комисия за икономическа неустановеност в България пък се намали през март до 6,6 от 7,1 пункта месец по-рано, осведоми БНР.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР