През март и април акциите на Facebook бяха под натиск,

...
През март и април акциите на Facebook бяха под натиск,
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг вече е третия най-богат човек в света

През март и април акциите на Фейсбук бяха под напън, само че от най-ниската си точка тогава цената им се е вдигнала с над 30%

© Leah Millis Още по тематиката
Китайският президент Си Дзинпин е най-влиятелната персона съгласно Forbes

За пръв път от пет години Владимир Путин не е водач в класацията
9 май 2018
Джеф Безос стана най-богатият човек в историята

В понеделник чистото положение на създателя на Amazon доближи 105.1 милиарда $, като усъвършенства върха на Бил Гейтс от 1999 година
10 яну 2018 Основателят на Фейсбук и изпълнителен шеф на компанията Марк Зукърбърг се превръна в третия най-богат човек в света, сочи класацията Bloomberg Billionaires Index. Скок от 3% в цената на акциите на Фейсбук през миналата седмица докара до разбъркването в показателя. Зукърбърг зае позицията на вложителя Уорън Бъфет, който слезе до четвърто място.

Марк Зукърбърг е на 34 години и сега благосъстоянието му се прави оценка на 81.6 милиарда $. За съпоставяне, Бъфет има моментно положение от 81.2 милиарда $, само че разликата сред двамата бизнесмени е над 50 години – Бъфет е на 87-годишна възраст. Преди десетилетие той беше най-богатият човек в света, преди да бъде задминат от Бил Гейтс.

Парите са в технологията

Освен всичко друго, изкачването на Зукърбърг в класацията демонстрира и че вложителите във Фейсбук са се отърсили и от последните капки боязън за бъдещето на компанията. През март стартира абсурдът с персонални данни, обвързван с компанията за политически разбори Cambridge Analytica. Той докара до временен спад в акциите на Фейсбук, които изгубиха 16% от цената си, само че цените започнаха да се възвръщат след двата дни на разпит на Зукърбърг пред конгресмени и сенатори във Вашингтон. Преди спада в цената книжата на Фейсбук се търгуваха за 185 $, а в петък следобяд една акция струваше 203 $.

Пред Марк Зукърбърг сега стоят единствено Джеф Безос от Amazon и Бил Гейтс от Microsoft. Така и тримата най-богати хора на планетата са софтуерни бизнесмени. Картината наподобява още по-категорична, в случай че се прегледа целият топ 10, където има едвам четирима представители на нетехнологични компании – и едвам трима, които не са от Съединени американски щати.

Друг забавен факт към най-богатите на планетата е, че трима от тях – Зукърбърг, Бъфет и Гейтс, са част от самодейността на Бъфет The Giving Pledge, съгласно която всеки подписан милиардер би трябвало да подари за щедрост най-малко 50% от положението си. И тримата са дали обещание, че ще дарят не 50, а 99% от положението си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР