През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски

...
През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски
Коментари Харесай

Русия се запасява с долари

През март банките в Русия са купили най-голямо количество щатски долари от рецесията през 2014 година, написа РБК, цитирайки данни от централната банка.

През третия месец на годината банките в страната са обменили и придобили съвсем $5 млрд, както и още €1 милиарда

През първите две седмици на месеца рублата поевтиня с над 20%, падайки до най-ниското си равнище по отношение на щатския $ от януари 2016 година насам, като доближи 80,8 за $. Спадът пристигна поради срив на цените на петрола, когато Русия се изтегли от пакта със Саудитска Арабия и останалата част от петролния картел.

Обемът купени долари през март е съвсем 10 пъти по-висок, по отношение на февруари. Рекордът бе регистриран през декември 2014 година - $10,2 милиарда за месец. Тогава централната банка увеличи трагично лихвите от 10% на 17% в опит да спре внезапното обезценяване на валутата, която загуби съвсем половината от цената си в границите на четири месеца.

Банките регистрираха растеж на търсенето на непознати валути от съветски клиенти през март, когато рублата стартира да поевтинява. Домакинствата и бизнеса в Русия са добре осведомени с волатилността на рублата и множеството случаи, в които тя внезапно се обезценяваше - през 2014, 2008 и 1998 година, както и след колапса на Съюз на съветските социалистически републики.

Въпреки опасенията, този път съветската валута се оказа по-стабилна, по отношение на предишни рецесии. От началото на годината тя поевтиня с 14%, при 45% спад на цената на петрола.

8% спад на стопанската система

Икономиката на Русия може да се свие с над 8% през второто тримесечие на 2020 година, съобщи гуверньорът Елвира Набиулина. И доъплни, че Русия може да понижи главната си рента със 100 базисни пункта през юни. Очаква се инфлация сред 3,8% и 4,8%.

Притеснения измежду бизнеса

Междувременно, скорошно проучване измежду съветския бизнес демонстрира, че две трети от бизнесмените правят оценка песимистично обстановката. Проучването е направено през февруари-март на 2020 година от бизнесомбудсмана на Русия.

Запитаните споделят, че страната би трябвало да понижи данъчната тежест и бюрокрацията, с цел да помогне на бизнеса.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР