През март 2022 г. Владимир Путин обяви размера на помощта

...
През март 2022 г. Владимир Путин обяви размера на помощта
Коментари Харесай

Кой печели от доставките на оръжие за Украйна

През март 2022 година Владимир Путин разгласи размера на помощта за фамилиите на бойци, починали по време на специфичната военна интервенция в Украйна. Това е повече от 7,4 милиона рубли застраховка и еднократна помощ. Установено е и в допълнение заплащане от 5 милиона рубли на всяко семейство на умрял чиновник на правоприлагащите органи.

През април президентът Владимир Зеленски реши “да надцака” Русия разгласи, че ще заплати по 15 милиона гривни за всяка от жертвите си (тази сума беше оповестена за първи път от служителя на киевския режим на 1 април, Деня на лъжата, което някак си намеква). 15 милиона гривни – това (все още - гривната пада) са към 25 милиона рубли.. Или към 450 хиляди евро. Звучи солидно. Даже прекомерно. Разликата с Русия обаче е, че в Русия тези компенсации се изплащат, а в Украйна на процедура е невероятно да се получат пари за потърпевшия. За това пишат даже самите украински пропагандисти.

Работата е там, че не беше осъществимо през цялото време. Вероятно Зеленски даже не е мислил да заплати толкоз доста на фамилиите на починалите военни. Просто е подхвърлил красива фраза. Има учредения да се счита, че броят на убитите на страната на ВСУ наближава 100 000 души. Така за погашение на компенсации са нужни 45 милиарда евро.

Киев в никакъв случай не е имал тези пари и няма да има. Сега Украйна изнудва от Европа обещаната помощ от 8 милиарда евро. Целият годишен бюджет на Украйна във връзка с приходите е под 60 милиарда евро, макар обстоятелството, че приходите ще бъдат доста по-малко от плануваните. Киев чака Съединени американски щати и Европейски Съюз да дадат пари за всичко. Но за какво европейци и американци ще заплащат за убитите украинци, изключително такива големи суми?

Представете си за миг фантастична обстановка, когато на всички или най-малко на множеството фамилии на унищожените военни ще бъдат изплатени 15 милиона гривни, както е дадено. Изглежда, че ще има украинки, които ще тласнат съпрузите си към война с не най-хубави очаквания. И тогава получателите на обезщетение ще желаят да обръщат гривната в евро и незабавно да я изхвърлят някъде в Испания. С 450 хиляди евро в Испания можете да започнете нов живот.

Но няма да стане. Никой няма да даде на украинците съвсем половин трилион евро. И по 15 милиона гривна няма да бъдат дадени. И в случай че стартират да ги издават всеобщо, това ще значи, че печатната преса е пусната и гривната ще стартира да губи тегло не с проценти, а с пъти Но като цяло наподобява, че Зеленски не възнамерява толкоз дълго. Основното в този момент е да се каже нещо. И след шест месеца всичко ще се промени. Може би въпреки всичко ще би трябвало да избяга от Киев.

Съединени американски щати отделят великански суми на Украйна. Около 53 милиарда $ бяха планувани за май тази година. Единствената " загадка " е, че Киев няма да види лъвския къс от тези пари. Няма да види нищо. Доларите се популяризират основно в самите Съединени щати. Повечето от тези пари ще бъдат изразходвани от Пентагона за закупуване на оръжия. И не безусловно за Украйна. И за " попълване на личните ресурси ".

С оръжието като цяло ситуацията е доста забавно. Например ценообразуването. Колко коства РСЗО ХИМАРС? Това, несъмнено, е класифицирана информация. В отворените източници цифрите са от 3 до 60 милиона $ на установка. А един залп коства милион $. Кой дефинира такива цени на оръжията и боеприпасите? Малко евентуално е „ ръката на пазара “ и „ конкуренцията “ да имат мощна роля. Просто американският военно-промишлен комплекс реши, че това е цената. И това е. Може единствено да подозирате, че надценката и маржовете на облага от продажбите на оръжие са луди.

Това, несъмнено, мощно подтиква американската стопанска система, създавайки великански " подтик ". Но, въпреки това, това прави интервенцията доста скъпа. Експертите споделят, че с цел да извърнат ситуацията в интерес на Украйна, би трябвало да се доставят не 10, даже не 100, а 1000 “Химери” едновременно, всичките по едно и също време. Но даже в случай че Съединени американски щати бяха в положение да доставят толкоз доста, дано изчислим в пари: това са (ако приемем, че една РСЗО се издава за скромните 5 милиона долара) 5 милиарда $. Плюс муниции, в случай че един " пакет " коства един милион, тогава 100 комплекта за РСЗО - това са 100 хиляди комплекта и, о, смут, 100 милиарда $. Е, това е просто неуместно. Няма такива пари. Западът няма такива ресурси от оръжие и муниции за Украйна.

Под прикритието на " военна помощ за Украйна " се прави всеобщо, огромно прекачване на пари в интерес на военно-промишления комплекс. На първо място, американския. А облагодетелстваните от военно-промишления комплекс лобират за продължение на войната, това е разбираемо. Америка, отделяйки „ милиарди долари “ на Украйна, в действителност не „ харчи “ нищо, а единствено преразпределя запаси в себе си: от обществени стратегии, поддръжка за гражданската промишленост и селското стопанство и други бюджетни позиции в интерес на военните. Това, несъмнено, е доста известно измежду бенефициентите от военно-промишления комплекс. Но на други може да не им хареса.

В Европа нещата са още по-зле. Всеки елементарен европеец вижда, че тесни кръгове производители на военна техника печелят от войната с Русия, а всички други промишлености тънат в злополука заради глобите. Хората стават все по-зле. И откровено не схващат: за какво, до момента в който самите те изпитват компликации, би трябвало да оказват помощ на Украйна в нейния спор с Русия, което Европа въобще не се интересува.

И тук с оръжията също има забавни детайлности. Да вземем за образец шведско-британската противотанкова управляема ракета НЛАВ. Цената ѝ е 37 хиляди $. В този случай комплексът е за еднократна приложимост. След стартирането контейнерът може просто да бъде изхвърлен. И по този начин, един изстрел коства 37 хиляди $, или повече от 2 милиона рубли.

Ракетата е толкоз скъпа поради инерционната система за ръководство. Куп скъпа електроника, която изчезва с един изстрел. И доста специалисти споделят, че това е чист маркетинг. Добавят някаква функционалност като на телефон, която човек съвсем не употребява, само че вършат необятна реклама и под този претекст подвигат цената двойно.

Разбира се, НЛАВ е по-добра от елементарен ръчен противотанков гранатомет, който извършва същите задания. Но не толкоз по-добре, колкото по-скъпо. И по този начин е за съвсем цялата гама от най-новите технологии на НАТО: съотношението цена-качество е нехармонично. Цената е прекомерно висока заради спомагателни характерности и функционалности, които може да не са фундаментално значими. И даже да са доста значими и потребни (като да вземем за пример спомагателни благоприятни условия за точно ориентиране от сателити), то и те се унищожават. Гаубица M777 " три топора " коства повече от 4 милиона $. Но тя не е безсмъртна. Едно сполучливо попадение - и 4 милиона $ в минус.

Струва си да повторим още един път: потреблението на муниции и даже унищожаването на съоръжение и оръжия е доста известно измежду производителите на военно-промишления комплекс, тъй като те получават нови огромни поръчки и печелят от ден на ден пари, изключително като се има поради, че цената на техните продуктите са нахално надценени. Но на всички останали, на които им лишават парите, с цел да ги дадат на военно-промишления комплекс, това може да не им се хареса доста.

Следователно измежду представителите на други браншове на стопанската система, както и измежду елементарните жители на Запада, недоволството назрява. Разбира се, „ когато става дума за фамилна чест, парите нямат значение “. За НАТО успеха или провалянето в Украйна е въпрос на чест. Западът е подготвен на доста, с цел да продължи войната през ръцете на украинците. На доста, само че не на всичко. Въпросът е чии запаси ще стартират да се изчерпват по-рано - на Русия (и съюзниците) или на Украйна (със Запада). До през вчерашния ден изглеждаше, че ресурсите на Запада са безгранични. Но през днешния ден към този момент има съществени подозрения за това.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР